Mainos

Clinton kaipaa lisää valtuuksia kauppaneuvotteluihin

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on julkistanut kauan odotetun lakiehdotuksensa, jonka tarkoituksena on laajentaa presidentin valtuuksia kauppaneuvotteluissa. Clintonin tavoitteena on saada kongressilta ns. nopean tien neuvotteluvaltuudet meneillään oleviin alueellisiin vapaakauppaneuvotteluihin.

Ehdotustaan kongressille markkinoiva Clinton muistutti, että yli kolmannes Yhdysvaltain talouskasvusta on viime vuosina muodostunut kaupankäynnin lisääntymisestä. Clintonin mukaan nopean tien valtuuksia tarvitaan poistamaan kaupan esteitä ja lisäämään Yhdysvaltojen vientiä.

Nopean tien neuvotteluvaltuuksien avulla Clintonin hallinto pystyisi neuvottelemaan muun muassa Pohjois-Amerikan vapaakauppa-alueen Naftan laajennuksesta ilman, että kongressi kykenisi vaikuttamaan sopimuksen lopulliseen sisältöön. Kongressi voisi vain joko hyväksyä tai hylätä sopimuksen.

Lakiehdotusta suunniteltiin jo aiemmin, mutta hanke viivästyi koska demokraatit eivät päässeet yhteisymmärrykseen siihen liittyvistä työllisyys- ja ympäristönäkökohdista. Uudelleen muotoiltu ehdotus jättää ympäristö- ja työllisyyskysymykset nopean tien valtuuksien ulkopuolelle, jos niillä ei ole suoria kauppavaikutuksia.

Clintonin hankkeen arvostelijat ovat pelänneet vapaakaupan heikentävän yhdysvaltalaisten työntekijöiden asemaa ja edistävän ympäristön saastumista.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.