Clinton joutuu valtakunnanoikeuteen

Yhdysvaltain edustajainhuone päätti tänään asettaa presidentti Bill Clintonin valtakunnanoikeuteen vastaamaan syytteeseen väärästä valasta sekä oikeuden toteutumisen estämisestä. Muut kaksi syytekohtaa hylättiin äänestyksessä.

Ensimmäinen syytekohta hyväksyttiin äänin 228-206, joten äänet jakautuivat melko tasaisesti puoluerajojen mukaan. Käytännössä jo tämä riitti valtakunnanoikeuteen asettamiseen. Clinton toisti äänestyksen jälkeen, että hän ei aio erota virastaan. Senaatissa Clintonin tuomitsemiseen ja erottamiseen vaaditaan kaksi kolmasosaa äänistä.

Ennen äänestystä edustajainhuoneen demokraattiset jäsenet yrittivät viime hetkellä pelastaa Clintonin esittämällä vaihtoehtoista moitelausetta presidenttiä vastaan, mutta yritys torjuttiin heti alkuunsa. Demokraatit olisivat halunneet, että edustajainhuone hyväksyisi lausunnon, jossa Clinton olisi tuomittu suhteestaan Monica Lewinskyyn samalla kun häntä vastaan olisi voitu nostaa siviili- ja rikosoikeudellinen syyte. Näin valtakunnanoikeusmahdollisuus olisi suljettu pois. Edustajainhuone päätti kuitenkin äänin 230-204, ettei lausuntoa oteta lainkaan äänestykseen. Vastalauseeksi demokraattiset kansanedustajat hetkeksi marssivat ulos istuntosalista ja tuomitsivat menettelyn.

Valtakunnanoikeus koolle tammikuussa

Yhdysvaltain senaatin arvellaan kokoontuvan tammikuussa käsittelemään presidentti Bill Clintonin syytteitä. Satajäseninen senaatti, kongressi ylempi kamari, toimii valtakunnanoikeutena, jonka tehtävänä on päättää, onko presidentti syyllistynyt väärään valaan ja oikeuden estämiseen. Syytteiden hyväksyminen johtaisi presidentti Clintonin erottamiseen virastaan.

Senaatissa on 55 republikaanista ja 45 demokraattista jäsentä. Mutta Clintonin toteaminen syylliseksi vaatii kahden kolmasosan enemmistön eli 67 jäsentä senaatissa. Monikaan ei usko, että Clintonia vastaan äänestäisi kaksitoista demokraattia, hänen oman puolueensa jäsentä. Puhetta valtakunnanoikeudessa johtaa korkeimman oikeuden puheenjohtaja William Rehnquist. Clintonin ei ole pakko olla paikalla syytteitä käsiteltäessä, mutta hän voi niin tehdä.

Kukaan ei vielä pysty sanomaan, kuinka kauan jutun käsittely jatkuu. Päättämättä on myös esimerkiksi, kuinka kauan Clintonille annetaan aikaa puolustuksen valmisteluun. Ei ole myöskään mitään selkeää ohjetta siitä, kuinka vahvasti syytteet on näytettävä toteen. Amerikkalaisissa rikosoikeudenkäynneissä vaaditaan syytteen todistamista siten, että sitä "ei voida kohtuudella epäillä". Siviilijutuissa taas riittävät "painavat todisteet".

Senaatti voisi teoriassa myös päättää yksinkertaisella enemmistöllä, että syytteistä luovutaan ja niiden asemesta Clintonille osoitetaan jonkinlaiset moitteet. Tällaista suositti arvovaltainen New York Times -lehti pääkirjoituksessaan tänään. Senaatin republikaanisen ryhmän johtaja Trent Lott torjui kuitenkin ajatuksen. Pessimistisissä arvioissa uskotaan, että valtakunnanoikeuden istunnot jatkuvat kesään asti. Tämä lamauttaisi sekä kongressin että korkeimman oikeuden työn - Rehnquistin ollessa johtamassa valtakunnanoikeutta - ja heikentäisi entisestään hallituksen toimintavalmiutta. Toisaalta jotkut uskovat, että oikeudenkäynti kestää vain muutamia viikkoja.

Ainoa tähän mennessä Yhdysvaltain historiassa käyty valtakunnanoikeuden istunto presidentin erottamiseksi kesti kolme kuukautta vuonna 1868. Tuolloin presidentti Andrew Johnson selvisi erottamisesta vain niukin naukin. Yksikin ääni lisää olisi johtanut hänen erottamiseensa.

Bob Livingston jättää edustajainhuoneen

Yhdysvaltain edustajainhuoneen republikaaninen jäsen Bob Livingston ilmoitti tänään eroavansa kongressista myönnettyään torstaina, että hänellä on ollut avioliiton ulkopuolinen suhde. Hän kehotti myös presidentti Bill Clintonia eroamaan virastaan. Valkoinen talo ilmoitti heti, ettei Clinton eroa. Clinton pyysi myös Livingstonia harkitsemaan uudelleen eropäätöstään. Valkoisen talon edustaja Joe Lockhart sanoi, että presidentti tekee sen, minkä maan etu vaatii: hän jatkaa virassaan. Lockhartin mukaan presidentti on "hyvin pettynyt" Livingstonin yllättävästä eroilmoituksesta.

Livingston, josta oli määrä tulla edustajainhuoneen puhemies tammikuussa, järkytti eilen puoluetovereitaan myöntämällä, että hänellä on ollut avioliiton ulkopuolisia suhteita. Tänään hän ilmoitti, ettei hän ryhdy puhemieheksi ja aikoo jättää kongressin puolen vuoden kuluessa. Demokraatit syyttivät heti Livingstonia tekopyhäksi, koska tämä myöntää omat aviorikkomuksensa, mutta on silti panemassa presidenttiä pois virasta.

Republikaanien suosio laskussa

Republikaanisen puolueen suosio on laskenut alimmilleen 14 vuoteen, ilmenee tänään julkaistusta mielipidetutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan vain 33 prosenttia amerikkalaisista suhtautui puolueeseen myönteisesti torstaina, päivää ennen kuin edustajainhuone aloitti keskustelun presidenttiä vastaan esitetyistä syytteistä. Viikon alussa republikaanien kannatus oli vielä 42 prosenttia. Demokraattien kannatus on pysynyt vakaana 56 prosentissa.

Kuusi kymmenestä amerikkalaisesta oli sitä mieltä, että republikaaninen puolue on syyteasiassa kadottanut otteensa yleisöön. Tutkimuksesta ilmeni edelleen, että 62 prosenttia haastatelluista vastusti Clintonin asettamista valtakunnanoikeuteen Monica Lewinsky -tapaukseen liittyvien syytteiden takia. 65 prosenttia oli lisäksi sitä mieltä, että Clinton on pärjännyt hyvin presidenttinä.

Toisaalta neljä kymmenestä amerikkalaisesta katsoi, että presidentin tulisi erota, jos hän joutuu valtakunnanoikeuteen. New York Timesin ja CBS-television tutkimuksessa haastateltiin 1666:ta ihmistä.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat