Clinton jatkaa toiselle kaudelle

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton valittiin tiistaisissa vaaleissa toiselle kaudelle. Hänen voittonsa ei kuitenkaan ollut niin suuri kuin hän itse ja mielipidekyselyt olivat ennakoineet. Ennen Clintonia vain yksi demokraattisen puolueen ehdokas on tullut valituksi jatkamaan tehtävässään, nimittäin Franklin D. Roosevelt vuonna 1944. Valitsijamiehet kokoontuvat valitsemaan presidentin joulukuussa.

Clinton oli toivonut saavansa yli 50 prosenttia äänistä - hän saanee noin 50 prosenttia. Viime kerralla hän sai 43 prosenttia äänistä, joten nyt hän oli ylittämässä vertauskuvallisen enemmistön presidentin prosenttirajan.

Clinton sai kannatuksensa ilmeisesti sillä poliittisella ja taloudellisella vakaudella, mitä hän tarjoaa. Erityisesti Clinton saa kiittää voitostaan naisia, jotka antoivat äänensä hänelle paljon useammin kuin republikaanien Bob Dolelle. Myös nuorista suurin osa kannatti Clintonia.

Poliittinen näyttämö ennallaan

Kun republikaanit näyttävät säilyttävän enemmistönsä sekä senaatissa että edustajainhuoneessa, Yhdysvaltain poliittinen näyttämö pysyy suurin piirtein ennallaan.
-Tärkeimpänä tehtävänä on nyt luoda työpaikkoja niille, jotka menettävät sosiaaliavustuksensa, sanoi Clintonin hallituksen edustaja vaaliyönä. Kesällä hän allekirjoitti lain, joka tekee sosiaaliavusta määräaikaisen. Clinton on nyt luvannut parantaa maan köyhimpien tilannetta.

Toisena tärkeänä painopistealueena Clintonin politiikassa ovat koulutuskysymykset. Hän aikoo opettaa kaikki alle 8-vuotiaat lukemaan ja liittää kaikki koululuokat internet-verkkoon. Clinton tulkitsi vaalitulosta niin, että amerikkalaiset kehottavat presidenttiä ja kongressia yhteistyöhön.

Republikaanit puolestaan pitävät voittoaan kongressivaaleissa ikään kuin valtuutuksena jatkaa kampanjaa Clintonia ja hänen vaimoaan Hillary Clintonia vastaan. Se ei lupaa hyvää Yhdysvaltain sisäpolitiikalle, sillä jo useiden vuosien ajan presidentti ja kongressi ovat olleet törmäyskurssilla.

Muutoksia hallitukseen?

Clintonin odotetaan tekevän muutoksia hallitukseen ja neuvonantajajoukkoonsa. Neljä vuotta sitten Clinton teki nimityksiä, jotka osoittautuivat epäonnistuneiksi. Vaaliyönä liikkui tietoja, joiden mukaan Clinton ojentaisi sovittelevan käden republikaaneille ja tarjoaisi heille muutaman paikan hallituksessa.

Vaihtuvien ministerien joukossa on mainittu mm. 71-vuotias ulkoministeri Warren Christopher, jonka arvellaan haluavan jäädä eläkkeelle. Nopeata ulkoministerin vaihdosta ei kuitenkaan odoteta - jotkut arvioivat hänen katsovan Lähi-idän neuvotteluja nykyisen umpikujan ylitse. Myös 69-vuotiaan William Perryn on kuultu puhuvan eläkkeelle jäämisestä. Henkilökuntapäällikkö Leon Panetta ei ole salaillut suunnitelmiaan palata kuvernööriksi Kaliforniaan.
(STT-TT-NTB-Reuter)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat