Mainos

Clinton Japanissa: Markkinat auki

Presidentti Bill Clinton vaati tänään Japania avaamaan lisää markkinoitaan ulkomaisille tuotteille. Clinton päätti tänään kaksipäiväisen vierailun Japaniin, mistä hän matkusti Etelä-Koreaan.

Clintonin mukaan vain Japani voi palauttaa Aasian talouden vakauden ja kasvun tielle. Jollei Japani suostu avaamaan entistä paremmin markkinoitaan, voi Yhdysvalloissa syntyä Clintonin mukaan "protektionistinen reaktio" Japania kohtaan.

Clinton epäili, onko Japani tehnyt tarpeeksi talouskriisinsä korjaamiseksi. Japanin pääministeri Keizo Obuchi julkisti maanantaina ennennäkemättömän suuren 960 miljardin markan elvytyspaketin.
-Mielestäni se (paketti) on melko hyvä, mutta onko sen tarpeeksi, sitä en tiedä, Clinton sanoi tänään.

Clinton ja Obudchi neuvottelivat Tokiossa sekä talous- että turvallisuusasioista. Maat lupasivat jatkaa yhteisiä ponnistuksiaan koko Kaakkois-Aasiaa vaivaavan talouskriisin lopettamiseksi. Clinton puhui aiemmin päivällä Tokion amerikkalaisessa kauppakamarissa, missä hän vihjasi, että Japanilta voisi odottaa ripeämpiäkin toimia talouden elvyttämiseksi.

-Viivyttely tällaisissa kriiseissä yleensä vain pahentaa asioita, Clinton sanoi.
Talousasiantuntijat arvioivat, että Yhdysvaltain oma kauppavaje Japanin-kaupassa nousee ensi vuonna 300 miljardiin dollariin. Jo tänä vuonna vajeen arvioidaan kipuavan ennätysmäiseen 240 miljardiin dollariin.

Yhdysvalloissa on maan terästeollisuus nostanut Japania vastaan syytteitä teräksen dumping-myynnistä. Japanilaisen teräksen tuonti Yhdysvaltoihin on kasvanut moninkertaiseksi tämän vuoden aikana.

Pohjois-Korea ja Lewinsky

Clintonin ja pääministeri Obuchin keskustelujen pääaiheeksi nousi talouden ohella Pohjois-Korea. Japanissa on tunnettu kasvavaa huolta Pohjois-Korean sotilaallisesta uhasta sen jälkeen kun Pohjois-Korea tänä vuonna teki ohjuskokeen, jossa ohjus lensi Japanin ilmatilan yli.

Huoli on lisääntynyt myös siksi, että Pohjois-Korea tämän viikon alussa esti amerikkalaisen tutkimusryhmän pääsyn alueelle, jos epäillään olevan maanalainen ydinlaitos. Pohjois-Korea on ilmoittanut sallivansa tutkimusryhmän pääsyn vain jos se saa siitä erityiskorvauksen.
-Kukaan ei kai voi sanoa ehdottoman varmasti, johtuuko Pohjois-Korean asenne maan taloudellisista vaikeuksista, niin että he yrittävät saada lisää rahaa tehdäkseen sen mitä heidän joka tapauksessa olisi tehtävä, vai ovatko he omaksumassa aiempaa vihamielisemmän asenteen, Clinton sanoi.

Clinton tähdensi, että Yhdysvaltojen ja Japanin yhteistyö on elintärkeää Pohjois-Korean uhkan pitämiseksi aisoissa. Yhdysvallat ja Japani sopivat viime vuonna, että Japani antaa Yhdysvaltojen joukoille tukea, mikäli Aasiassa syntyy kriisi. Samaan aikaan kun Clinton vieraili Japanissa, aloitti edustajainhuone Washingtonissa Lewinsky-skandaalin puinnin. Erityissyyttäjä Kenneth Starr sanoi Clintonin olleen "harkitun petollinen" ja käyttäneen väärin virkaansa.

Clintonin avustajat sanoivat tänään, ettei presidentillä ole ollut aikaa seurata Starrin lausuntoa edustajainhuoneen valiokunnalle.
-En tiedä siitä paljoakaan. Olen täällä työskentelemässä taloutta ja turvallisuutta koskevien kysymysten parissa, Clinton itse sanoi.
(STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.