Mainos

Clinton ja Jeltsin tapasivat Kremlissä

Venäjän presidentti Boris Jeltsin vakuuttaa, että Venäjä jatkaa uudistuspolitiikkaansa ja demokraattisen yhteiskunnan rakentamista. Jeltsin lupasi tänään Yhdysvaltain presidentille Bill Clintonille, ettei uudistuslinjasta horjuta. Samalla hän kuitenkin mainitsi, että hän harkitsee valtion valvonnan lisäämistä maan taloudessa.

Clinton puolestaan sanoi uskovansa, että Venäjän kansa toimii rohkeasti ja päättäväisesti selviytyäkseen nykyisestä vaikeasta talouskriisistä. Valkoisen talon virkailijoiden mukaan Clinton ei aio tarjota Venäjälle lisää talousapua, koska raha ei ole nyt ratkaisu Venäjän talouskriisiin.

Clinton ja Jeltsin aloittivat neuvottelunsa Kremlissä aamupäivällä. Jeltsin tervehti vierastaan karhumaisella halauksella, kutsui tätä ystäväkseen ja sanoi Venäjän ja Yhdysvaltain suhteiden olevan kunnossa.

Kremlin tiedotteen mukaan Jeltsin sanoi Venäjän jatkavan markkinatalouden kehittämistä ja demokraattisen yhteiskunnan rakentamista.
-Samanaikaisesti ottaen huomioon nykyisen erityisen tilanteen jotkin taktiset muutokset kuten tiukempi valtion valvonta taloudessa saattavat olla tarpeen, lausunnossa sanottiin.

Neuvotteluissa läsnä ollut vt. pääministeri Viktor Tshernomyrdin puolestaan ilmoitti Venäjän hallituksen aikovan uudistaa radikaalisti maan verojärjestelmää. Tshernomyrdinin mukaan samalla veroja alennetaan, kertoi uutistoimisto Interfax.

Clintonin ja Jeltsinin asialistalla oli Venäjän talouskriisin ohella useita kansainvälisiä ja alueellisia kysymyksiä. Amerikkalaiset virkailijat kertoivat maiden johtajien sopineen ohjustentorjuntajärjestelmiä koskevasta tietojen vaihdosta ja päättäneen supistaa sotilaallisen käyttöön tarkoitetun plutoniumin varastojaan. Tätä koskeva sopimus allekirjoitetaan huomenna.

Clinton valoi uskoa venäläisiin

Clinton puhui ensimmäisenä vierailupäivänään myös venäläisille koululaisille ja opiskelijoille. Hän poikkesi Moskovan koulu numero 19:ssä juhliakseen omalta osaltaan lukuvuoden alkamista. Hän sanoi uskovansa, että Venäjä toimii rohkeasti ja päättäväisesti selviytyäkseen nykyisestä vaikeasta kriisistä.
-Teidän maanne käy nyt juuri läpi vaikeita muutoksia ja tiedän, ettei se ole helppoa kansalle. Mutta tiedän myös, että Venäjän kansa on kriisiaikoina aina noussut ja kohdannut tilanteen rohkeasti ja päättäväisesti, Clinton sanoi.

Myöhemmin Clinton puhui opiskelijoille Moskovan yliopiston kansainvälisten suhteiden laitoksessa. Hän muistutti, että tiellä valoisaan tulevaisuuteen on myös kärsimyksiä. Clinton sanoi, että Venäjä on saavuttanut paljon seitsemän vuotta jatkuneen demokratisoinnin ja talouden liberalisoinnin aikana. Uudistusprosessi ei saa jäädä kesken, hän vakuutteli.

Kremlissä Jeltsin lahjoitti Clintonille kopion Yhdysvaltain lipusta, jonka amerikkalainen kongressivaltuuskunta luovutti venäläisille kauppiaille vuonna 1866. Jeltsin sanoi lahjan olevan "kansojemme ystävyyden vertauskuva". Hän puhui hitaasti suoraan kirjoitetusta tekstistä.

Perillä tilanteesta

Neuvotteluissa mukana ollut Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Strobe Talbott kuitenkin vakuutti, että Jeltsin oli hyvin tarmokas ja on hyvin perillä tilanteesta, jonka kanssa hän juuri nyt kamppailee. Jeltsin ja vt. pääministeri Viktor Tshernomyrdin yrittävät luotsata Venäjän pois syvästä talouskriisistä ja Jeltsin taistelee lisäksi parlamentin alahuonetta duumaa vastaan saadakseen pääministeriehdokkaansa hyväksytyksi. Duuma hylkäsi Tshernomyrdinin nimityksen eilen ja äänestää nimityksestä seuraavan kerran ensi maanantaina. Tshernomyrdin kertoi tänään kuitenkin alkaneensa jo muodostaa hallitusta.

Clinton ja Jeltsin ovat viimeksi neuvotelleet kahden kesken puolitoista vuotta sitten Helsingissä. Tänään alkanutta huippukokousta ovat varjostaneet sekä Venäjän kriisi ja että Clintonin seksiskandaali Yhdysvalloissa. Valkoinen talo vähätteli tänään Venäjän poliittisen sekaannuksen merkitystä. Clintonin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Sandy Berger huomautti, että sekä Jeltsin että vt. pääministeri Viktor Tshernomyrdin näyttävät päättäneen pysytellä uudistusten tiellä. Clinton saapui Moskovaan tiistaina aamulla. Häntä ja hänen puolisoaan Hillarya oli lentokentällä vastassa vt. pääministeri Tshernomyrdin.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.