Mainos

Clinton ja Chirac tapasivat Pariisissa

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Ranskan presidentti Jacques Chirac ovat tavanneet Pariisissa. Puolitoista tuntia kestäneiden keskusteluiden pääaiheena oli Naton Kosovo-operaatio ja maakunnan jälleenrakentamisen järjestäminen.

Kosovon lisäksi presidentit keskustelivat Lähi-idän rauhanprosessista, eurooppalaisen turvallisuus- ja puolustusjärjestelmän kehittämisestä sekä viikonlopun G8-huippukokouksen asialistasta.
Myös tapaamisen jälkeisessä yhteisessä tiedotustilaisuudessa molemmat presidentit keskittyivät Kosovon tilanteeseen. Clinton sanoi uskovansa sovun syntymiseen Helsingissä käynnissä olevissa Kosovo-neuvotteluissa.

-Uskon ja toivon, että ratkaisu syntyy. Ilmapiiri neuvotteluissa on positiivinen ja toiveikas, Clinton sanoi. Clinton sanoi myös uskovansa, että serbijoukot vetäytyvät Kosovosta ajallaan sunnuntaihin mennessä.

"Naton tehtävä ei ole pidättää Milosevicia"

Tiedotustilaisuudessa presidentti Clinton sanoi, ettei sotarikoksista syytteeseen asetettua Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia voida todennäköisesti pidättää tämän ollessa Serbiassa. Hän kiisti myös, että Nato-joukoille voitaisiin antaa tehtäväksi vangita Milosevic.

Molemmat presidentit korostivat olevansa yhtä mieltä siitä, ettei Serbialle voida antaa taloudellista apua niin kauan kun Milosevic on maan presidenttinä. Siviileille tarkoitettuun humanitaariseen apuun maan poliittinen johto ei kuitenkaan saisi vaikuttaa.
-Humanitaarista apua, kyllä. Taloudellista apua, ei, presidentti Chirac tiivisti.

Chirac sanoi myös, ettei Naton voitto Kosovossa ole täydellinen ennen kuin kaikki pakolaiset ovat palanneet koteihinsa.
Presidentti Clinton tapasi Pariisissa tänään myös Ranskan pääministerin Lionel Jospinin. Miehensä mukana matkustava Hillary Clinton puolestaan puhui Sorbonnen yliopistossa demokraattisista arvoista ja globalisaatiosta.

Hallituslähteiden mukaan Clinton saattaa vierailla myös albaanien pakolaisleirissä Makedoniassa ennen palaamistaan Yhdysvaltoihin.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.