Mainos

Clinton ei tapaa Kiinan toisinajattelijoita

Kiina romutti tänään toiveet Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin ja kiinalaisten toisinajattelijoiden tapaamisesta.

-Presidentti Clinton on jo tuonut ilmi, että hänellä ei ole mitään aikomuksia tavata demokratia-aktivisteja vierailunsa aikana, sanoi Kiinan ulkoministeri Tang Jiaxuan tiistaina. Tang lisäsi, että toisinajattelijat ovat ihmisiä, jotka ovat rikkoneet Kiinan rikoslakeja.

Clintonin on määrä vierailla Kiinassa kesäkuun 25. ja heinäkuun 3. päivän välillä. Clintonin saapuessa Kiinaan torstaina hänestä tulee ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka vierailee maassa vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion tapahtumien jälkeen. Aukiolla Kiinan armeija ampui satoja demokratian puolesta mieltään osoittaneita opiskelijoita.

Tangin edustaja alleviivasi vielä selvemmin, että Kiina aikoo estää kaikki Clintonin ja aktivistien tapaamiset.

Clinton sai kirjeen

Kuusitoista kiinalaista toisinajattelijaa ehdotti Clintonille kirjeitse, että tämä järjestäisi vierailunsa aikana tapaamisen syrjäytetyn kommunistipuolueen johtajan Zhao Ziyangin kanssa. Zhao on elänyt käytännöllisesti katsoen kotiarestissa Pekingissä vuodesta 1989, jolloin hänet erotettiin tehtävistään puolueessa. Zhao erotettiin hänen opiskelijasympatioidensa vuoksi.

Toisinajattelijoiden edustaja kertoi tänään, että Clinton voisi auttaa "Kiinan demokraattisen suunnan määrittelyssä". Kirjeen mukaan Clintonin tahdotaan myös pyytävän Kiinan hallitusta vapauttamaan Zhao.

Zhao nähtiin viimeksi julkisesti 1989 tapaamassa mielenosoittajia. Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright nosti sunnuntaina toiveita Clintonin ja toisinajattelijoiden tapaamisista. Clintonin on lisäksi toivottu painostavan Kiinaa muuttamaan ihmisoikeuspolitiikkaansa ja jättävän väliin tervetuliaisseremonian Taivaallisen rauhan aukiolla.

Vastavierailu

Kiinan presidentti Jiang Zemin vieraili menestyksekkäästi Yhdysvalloissa viime lokakuussa. Clintonin vastavierailun niinikään onnistuessa "kiinalais-amerikkalaiset suhteet etenevät vakaasti seuraavalle vuosisadalle", arvioi ulkoministeri Tang Jiaxuan aiemmin maanantaina.

Tang varoitti Yhdysvaltoja myös "flirttailemasta" Taiwanin kanssa ja lisäsi, että Yhdysvaltain menettely Taiwanin kanssa on yksi avaintekijä kiinalais-amerikkalaisten suhteiden kehityksessä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.