Clinton ei suvaitse itsenäistä Taiwania

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton määritteli tänään ensi kerran Kiinan-vierailunsa aikana julkisesti maansa virallisen Taiwanin-politiikan. Clintonin mukaan Yhdysvallat ei kannata itsenäistä Taiwania, "kahta Kiinaa" tai "yhtä Taiwania ja yhtä Kiinaa", vaan yhden Kiinan politiikkaa. Taiwanin ei Yhdysvaltojen mukaan pitäisi myöskään päästä jäseneksi sellaiseen järjestöön, johon hyväksytään vain itsenäisiä valtioita.

Clinton kertoi selvittäneensä Yhdysvaltain Taiwania koskevat näkemykset myös Kiinan presidentille Jiang Zeminille lauantaina. Yhdysvaltain edustajat, mm. tilaisuudessa läsnä ollut ulkoministeri Madeleine Albright, ovat määritelleet Taiwanin-politiikan täsmälleen samoin sanoin, mutta Clinton itse on tähän saakka vältellyt sen määrittelemistä julkisesti.

Taiwanin kansallismielisten johtajien mukaan saariryhmällä on jo tietynlainen itsenäisyys, mutta Kiinan mukaan alue on osa Kiinan kansantasavaltaa. Kiina on uhannut miehittää Taiwanin, mikäli se julistautuu itsenäiseksi. Taiwan on puolestaan ilmoittanut, ettei se havittele itsenäisyyttä, vaan kannattaa yhdistymistä Manner-Kiinaan, mikäli kommunistit luopuvat vallasta ja maahan saadaan demokraattinen järjestys.

Clinton tapasi älymystöä

Clinton tapasi Shanghain kirjastossa järjestetyssä pyöreän pöydän keskustelussa myös kiinalaisen älymystön edustajia, jotka valottivat hänelle kansan viime vuosina kokemia muutoksia ja niiden seurauksia. Keskusteluun osallistui mm. katolinen piispa Jin Luxian, joka on viettänyt 27 vuotta vankilansa uskonsa tähden. Jinin mukaan uskovaisten lukumäärä on Kiinassa valtavassa nousussa. Hän pyysi Clintonia viemään kotimaahansa terveiset, ettei Kiinan hallitusta vastaan hyökättäisi uskonnonvapauteen liittyvien kysymysten tähden. Clinton totesi kuitenkin, että Kiinan on taattava kansalaistensa perusoikeudet, mikäli maa haluaa tulevaisuudessa kukoistaa.

-Emme odota, että Kiinan laajuisessa maassa muutokset tapahtuisivat samassa tahdissa kuin Yhdysvalloissa kuluneen kahdensadan vuoden aikana, totesi puolestaan yhteiskuntatieteilijä Zuo Xuejin.
-Kiinalaiset tulevat yhä tietoisemmiksi oikeuksistaan, totesi Zuo, jonka mukaan elämä Kiinassa on kulttuurivallankumouksen päättymisen jälkeen parantunut valtavasti.

Lue myös:

    Uusimmat