Mainos

Clinton antoi napakan tukensa Venäjän lähialueille

Viron ulkoministeri Urmas Paet sai tänään vastaanottaa kaksi päivää vanhoja syntymäpäiväonnitteluja arvovaltaiselta taholta.

Viime hetkiin saakka vaakalaudalla keikkunut Naton ulkoministerien epävirallinen tapaaminen alkoi sittenkin tuhkapilvien väistyttyä.

Paetin onnittelijaksi kiirehti Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton, joka joutui perumaan Suomen-matkansa eilen.

- Tänne tulo oli uhkarohkea ja pikaisesti tehty päätös, Clinton sanoi.

- Seurasimme huolissamme Atlantin toisella puolella Islannin tuhkapilven liikkeitä.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet yhtä onnekkaita. Tallinnan Nato-kokouksesta puuttuvat matkustusongelmien takia muun muassa Kanadan ja Georgian ulkoministerit.

Myös Venäjällä olisi ollut mahdollista lähettää edustajansa kokoukseen. Venäjän delegaatio on Tallinnassa kuitenkin minimaalinen, mikä voi hyvinkin johtua Nato-kokouksen pitopaikasta.

Aihetta sivusi myös Clinton, joka korosti Yhdysvaltain suhtautuvan vakavasti Venäjän vaikutusvaltaan lähialueillaan.

- Venäjällä tai millään muullakaan maalla ei ole veto-oikeutta muiden maiden asioihin, kuten siihen liittyvätkö ne kansainvälisiin organisaatioihin kuten Natoon ja Euroopan Unioniin, Clinton sanoi.

- Olen seurannut tyytyväisenä Euroopan pyrkimyksiä pienentää energiariippuvuuttaan Venäjästä.

Stubb tapaa Clintonin

Huomenna kokouksessa käsitellään Nato-johtoisia Afganistanin Isaf-joukkoja. Paikalle saapuu myös Suomen ulkoministeri Alexander Stubb.

Stubb tapaa lyhyesti Clintonin. Tässä yhteydessä on myös tarkoituksena on sopia, milloin tapaaminen Suomessa onnistuisi.

Ulkoministeritapaaminen on suurin Nato-kokous Viron historiassa. Kokouksessa pohditaan muun muassa Afganistanin ja sotilasliiton tulevaisuutta sekä keskustellaan ydinaseista ja ohjuskilvestä. Varsinaisia päätöksiä ei ole kuitenkaan luvassa.

Viro on valmistellut Nato-tapaamista käytännössä kolme vuotta. Kokousta varten rakennettiin muun muassa erikseen ovaali pöytä, jonka ympärille kaikki ministerit mahtuvat.

Järjestystä valvovat tuhannet poliisit, ja kokouspaikkoina toimivien hotellien ympäristö on Tallinnan ydinkeskustassa suljettu ulkopuolisilta.

Katso Marjo Näkin raportti Tallinnasta

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.