Mainos

Clinton allekirjoitti Libyan ja Iranin vastaisen lain

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton allekirjoitti tänään lain pakotteista Libyan ja Iranin öljyteollisuuteen investoivia ulkomaisia yrityksiä vastaan. Yhdysvallat pyrkii lailla hillitsemään ulkomaisia investointeja Libyaan ja Iraniin, joita se pitää terroristeja suojelevina maina.

-Iran ja Libya ovat kaksi vaarallisinta terrorismin edistäjää maailmassa, sanoi Clinton. Hänen seurassaan oli kaksi Lockerbien yllä vuonna 1988 sattuneessa lentokoneräjähdyksessä menehtyneen omaista ja kaksi Iranissa Yhdysvaltain suurlähetystössä panttivankina vuonna 1980 ollutta virkailijaa.

Lain mukaan Clintonin on määrättävä pakotteita ulkomaisille yrityksille, jotka sijoittavat yli 40 miljoonaa dollaria vuodessa öljy- tai kaasuhankkeisiin Iranissa tai Libyassa. Pakotteet koskevat myös yrityksiä, jotka rikkovat YK:n Libyaa vastaan määräämiä pakotteita.

Laki on herättänyt jo ennalta kovaa närää Euroopassa. Ranska varoitti tänään, että se ryhtyy vastatoimiin, jos Clinton allekirjoittaa Libyan ja Iranin vastaisen kauppalain. Ranskalainen yhtiö Total SA allekirjoitti viime vuonna noin 600 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen öljykenttien kehittämisestä Iranissa. Total on mukana myös Libyassa meneillään olevissa hankkeissa ja joutuisi niin ollen erittäin todennäköisesti Yhdysvaltain sanktioiden kohteeksi.
-Aiomme varmistaa, ettei Ranskan etuja vahingoiteta eikä niille aiheutettuja vahinkoja jätetä maksamatta vastatoimilla, sanoi Ranskan ulkoministeriön edustaja Yves Doutriaux.

Doutriaux`n mukaan Yhdysvallat ei ole esittänyt liittolaisilleen todisteita siitä, että Iran olisi ollut jollain tavalla mukana viimeaikaisissa terrori-iskuissa amerikkalaisia kohteita vastaan. EU suunnittelee jo "sopivia vastatoimia" lain varalta, Doutriaux sanoi. Hän lisäsi Ranskan toivovan, että Yhdysvallat toteuttaa lain sillä tavalla, että kauppasodalta vältytään.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.