Mainos

Clark jättää demokraattien presidenttikisan

John Kerryn päävastustajina demokraattien presidenttikisassa jatkavat John Edwards ja Howard Dean.

Kenraali evp Wesley Clarkista ei tule Yhdysvaltain presidenttiä ainakaan ensi marraskuun vaaleissa. Clark jäi demokraattien eilisissä esivaaleissa kolmanneksi sekä Virginiassa että Tennesseessä ja lopettaa pelin. Clarkin kampanjapäällikkö Matt Bennett kertoi asiasta jo vaalivalvojaisissa Memphisissä.

- Päätös oli vaikea, mutta hän teki sen heti Tennesseen tulosten varmistuttua. Päätös on lopullinen. Jätämme kisan, Bennett sanoi.

Clarkia pidettiin etukäteen vahvana haastajana presidentti George W. Bushille. Neljän tähden kenraalina ja entisenä NATO:n Euroopan-joukkojen komentajana Clarkin arvostelu Irakin sodan hoidosta otettiin vakavasti. Hänen kampanjansa ei kuitenkaan saanut missään vaiheessa tuulta siipiensä alle.

Clark aloitti esivaaleissa poliittisen uransa. Häntä pidetään jatkossa varteenotettavana ehdokkaana joko varapresidentiksi tai kotiosavaltionsa Arkansasin senaattoriksi.

Edwards ja Dean jatkavat

Eiliset äänestykset olivat jälleen senaattori John Kerryn juhlaa. Voittamalla selvästi Virginiassa ja Tennesseessä Massachusettsista kotoisin oleva Kerry osoitti pärjäävänsä myös etelässä.

- Jälleen kerran viesti oli äänekäs ja selkeä. Amerikkalaiset haluavat muutosta. Idässä ja lännessä, pohjoisessa ja nyt myös etelässä, Kerry julisti.

Kerryn päävastustajina demokraattien presidenttikisassa jatkavat eilen kakkostilat saanut senaattori John Edwards ja Vermontin entinen kuvernööri Howard Dean. Seuraavat esivaalit pidetään helmikuun 17. päivänä Wisconsinissa.

Kerry myös sodanvastustaja?

Valkoinen talo on pikku hiljaa alkanut torjua demokraattien laajalla rintamalla tekemiä hyökkäyksiä presidentti George W. Bushia vastaan. Kerry keräsi Vietnamin sodassa hengenpelastajana ansiomitaleita samaan aikaan kun Bush palveli puolipäiväisesti kansalliskaartin reserviläisenä.

Tavoistaan poiketen Valkoinen talo julkisti eilen asiakirjoja Bushin 1970-luvun alun palveluksesta eräässä Alabaman lennostossa. Demokraattipuolueen johtohenkilöt ovat nostaneet uudelleen esiin edellisten vaalien yhteydessä nousseita kysymyksiä siitä, kuinka paljon aikaa Bush lopulta vietti kaartissa.

Valkoisen talon asiakirjat todistavat Bushin olleen paikalla ja saaneen päivärahaa. Demokraattien mukaan asiakirjatiedot eivät kuitenkaan vastaa itse kysymykseen pinnaamisesta. Bush on itse myöntänyt vain lopettaneensa palveluksen etuajassa, jotta saattoi aloittaa opiskelut Harvardin yliopistossa.

Esimakuna tulevasta vastaryöpytyksestä republikaaneja lähellä olevat tahot ovat alkaneet julkistaa tietoja Kerryn toisenlaisesta sotamenneisyydestä. Oikeistolainen Washington Times painoi tänään etusivulleen kuvan Kerrystä aktivisti-näyttelijä Jane Fondan kanssa sodanvastaisessa mielenosoituksessa Pennsylvaniassa.

Bush vetoaa taas YK:hon

Bush itse keskittyy puheissaan joukkotuhoaseisiin. Tänään puolustusvoimien yliopistossa pitämässään puheessa Bushin odotettiin vaativan kansainvälisen valvonnan kohentamista. Hän vetoaa YK:n turvallisuusneuvostoon, jotta se hyväksyisi joukkotuhoaseiden kehittelyn kieltävän päätöslauselman ja tiukentaisi vaarallisten ainesten viennin tarkkailua atomienergiajärjestö IAEA:n avulla.

Bush myös pyytää kansainväliseltä yhteisöltä lisäapua entisen Neuvostoliiton vanhentuneiden ydinaseiden tuhoamiseksi. Vastaavia, Yhdysvaltain ja Venäjän välisiä ydinasemateriaalia koskevia ohjelmia pitäisi Bushin mielestä käynnistää muissakin maissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.