Mainos

Clark: Ilmasota tuotti tulosta

Naton pommituskampanja Kosovossa olleita serbijoukkoja vastaan oli huomattavasti menestyksekkäämpi kuin kampanjan arvostelijat ovat väittäneet. Näin vakuutti tänään Brysselissä Naton Euroopan-joukkojen komentaja Wesley Clark esitellessään Naton tutkimusta ilmakampanjan tuloksista.

Clark johti Naton lähes kolme kuukautta kestänyttä ilmasotaa Jugoslaviaa vastaan. Naton pommit osuivat Clarkin mukaan vähintään 93 panssarivaunuun. Näistä on 26:n jäännökset löydetty Kosovosta sodan jälkeen. Osumat 67:ään muuhun panssarivaunuun on Clarkin mukaan todennettu toisin tavoin. Clark esitteli tutkimuksen lehdistötilaisuudessa Brysselissä. Kenraali Clark sanoi kansalaisilla olevan oikeus tietää mitä tapahtui Kosovossa. Clark moitti joukkoviestimiä, koska ne olivat hänen mukaansa antaneet huijata itseään ja uskoneet serbien hämäyskampanjaan, jonka mukaan pommitusten aiheuttamat vahingot olivat vähäiset. Clark ei halunnut esittää arviota siitä, kuinka moni serbisotilas oli kuollut Naton pommituksissa. Kenraalin mukaan ei ole arvioitavissa, kuinka monta miestä serbit menettivät kaatuneina.

Kosovon pommituksen tuhoja

Pääasia ei Clarkin mukaan olekaan, kuinka laajoja vahinkoja pommitukset aiheuttivat. Tärkeintä on, että tavoite saavutettiin.
-Serbit ovat poissa, Nato on paikalla ja pakolaiset ovat palanneet, Clark tiivisti.
Yksi syy siihen, että Kosovosta löydettiin sodan jälkeen niin harvoja tuhottuja panssarivaunuja, oli Clarkin mukaan se, että ne kuljetettiin takaisin Serbiaan. Nato esitteli videofilmejä tuhottujen panssarivaunujen siirtämisestä Kosovosta pohjoiseen. Sodan kuluessa Nato ilmoitti osuneensa 181 serbien panssarivaunuun.

Näistä Nato katsoo nyt todennetuksi osumat 93 panssarivaunuun, ja 19 luokitellaan sellaisiksi, joissa Naton pommit olivat osuneet useampaan kertaan samaan panssarivaunuun. Yhdeksässä raportoiduista tapauksista oli myöhemmin osoittautunut, että Nato oli pommittanut hämäystarkoituksessa rakennettua lumepanssarivaunua. Kaikkiaan 60 tapausta oli sellaisia, ettei niitä ole voitu todentaa. Naton mukaan osumat panssarivaunuihin on arvioitu erittäin varovaisesti. Yli 85 prosentissa tapauksia on todentaminen tehty ainakin kolmella eri tavalla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.