Mainos

Citykanit valtaavat Uudenmaan

Pääkaupunkiseudun kylmä ja ennätysluminen talvi on hieman hillinnyt citykanikannan kasvua, muttei pysäyttänyt sitä. Kanien reviiri on viime aikoina laajentunut jo Uudenmaan pohjoisosiin.

Ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta kertoo, että paukkupakkaset ja korkeat nietokset eivät ole sinänsä lisänneet kanien kuolleisuutta, vaikka eläimet eivät kylmästä pidäkään.

- Lumi karsii kanikantaa lähinnä välillisesti, sillä pyynti on tehokkaampaa valkoisilla hangilla. Kylmän talven jälkeen kanit puolestaan aloittavat lisääntymisensä vasta huhtikuussa, kun leudon talven jälkeen lisääntyminen alkaa jo helmikuussa.

Uudenmaan riistanhoitopiirin riistapäällikön Visa Erosen mukaan poikkeuksellisen isot lumikinokset voivat sekä edesauttaa että hillitä citykanien tuhoja.

- Jos lumen päällä pystyy liikkumaan, pääsevät kanit sitä pitkin syömään korkeammallakin olevia kasvien osia. Tällä hetkellä lumi on kuitenkin hyvin upottavaa.

Kanihavaintoja on Erosen mukaan viime kuukausina tehty ensi kertaa Järvenpäässä ja Tuusulassa. Luonnontieteellisen keskusmuseon kanihavaintoja keräävästä Hatikka-tietokannasta löytyy yksi bongaus myös Hyvinkäältä.

Ainakin toistaiseksi citykanien valtakunta rajoittuu lännessä Espooseen ja idässä Vantaaseen. Kanien on helpompaa levittäytyä länteen, sillä Vantaan itäpuolella elelee melko paljon petoja, esimerkiksi ilveksiä.

Viime kaudella pyydystettiin 3 000 kania

Metsästyslaki muuttui vuosi sitten niin, että nyt myös yksityiset metsästyskortin haltijat voivat harventaa kanikantaa kaupungeissa omistamillaan alueilla. Helsinki on myöntänyt lupia kaninpyyntiin vuokratonteilla oleville taloyhtiöille.

- Olemme saaneet jonkin verran yhteydenottoja yksityisiltä metsästäjiltä ja taloyhtiöiltä, joten lakimuutos on kyllä vaikuttanut, sanoo Eronen.

Pakarisen mukaan viime pyyntikaudella Helsingissä metsästettiin 2000 kania ja muualla pääkaupunkiseudulla tuhat.

- Esimerkiksi Töölönlahden alueella Helsingissä oli viime pyyntikaudella tehokasta metsästystä. Kanit vähenivät hetkeksi, mutta nyt ne ovat taas lisääntyneet Töölönlahdella. Kanit voivat kyllä muutenkin vaihdella elinympäristöjään ajoittain.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.