Mainos

Citykanit saatu metsästettyä pois puistoista lähes kokonaan

Helsingin puistojen citykanikanta on saatu pienenemään lisääntyneellä metsästyksellä.

Helsingin ympäristökeskus tutki keväällä Töölönlahden alueen luontoa ja havaintojen mukaan kanikanta oli romahtanut lähes nollaan.

- Siellä taidettiin nyt havaita vain yksi kani, kun ennen niitä saatettiin nähtiin jopa sata, kertoo vastaava luontomestari Mikko Yletyinen Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Starasta.

Myös yksittäisiltä ihmisiltä viranomaisille ja riistanhoitopiirille tulevat ilmoitukset kanien häiriöistä Helsingin keskustan puistoalueilla ovat vähentyneet.

Myös yksityiset ihmiset ovat nyt alkaneet harventaa kanikantaa innokkaasti vuodenvaihteessa voimaan tulleen lakimuutoksen takia.

Kuluneen kevään ja kesän havaintojen perusteella kanit ovat myös kyllästyneet Helsingin vilinään ja levittäytyneet entistä enemmän Espooseen.

Uudenmaan riistanhoitopiirin mukaan Espoossa kanien aiheuttamat ongelmat ovat hieman erilaisia kuin Helsingissä. Harmia aiheutuu lähinnä yksityisille ihmisille ja heidän pihamailleen.

Uudet metsästysasetukset otettu hyvin vastaan

Vuodenvaihteessa tuli voimaan muutos metsästyslakiin, joka takaa nyt myös yksityisille metsästyskortin haltijoille mahdollisuuden harventaa kanikantaa kaupungeissa omistamillaan alueilla.

Keväällä erityisesti useat yksityiset taloyhtiöt aloittivat kanipyydystyksen virittelemällä pyydyksiä tonteilleen. Pyydyksiin tarvitaan aina tontin omistajan lupa.

Helsingin kaupunki on lähtenyt mukaan kanitalkoisiin myöntämällä vuokratonteilla oleville taloyhtiölle luvat kaninpyyntiin.

Riistanhoitopiirin tietoon ei ole tullut kritiikkiä uusista pyyntiasetuksista. Ihmetystä aiheuttaa ainoastaan kanien lyhyt metsästysaika, vaikka sitä pidennettiinkin uudella asetuksella.

- Ihmiset, joille kanit aiheuttavat vahinkoja, eivät ymmärrä, miksi kanien pitää antaa lisääntyä kesällä rauhassa ja sitten niitä taas syksyllä aletaan pyytää, kertoo Uudenmaan riistanhoitopiirin riistapäällikkö Visa Eronen.

Eronen uskoo, että ensi talvena entistä useammat yksityiset alkavat viritellä pyydyksiään pihoilleen, kunhan tietoisuus uusista asetuksista lisääntyy.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.