City-puhelimet yleistymässä

Suomessa on otettu käyttöön ensimmäiset paikalliset matkapuhelinverkot. Lisäksi useita muita on suunnitteluvaiheessa.

Kaupunkipuhelimet, ns. city-puhelimet, ovat alueellisten puhelinyhtiöiden keino taistella elintilasta. Kiinteiden puhelinliittymien määrä vähenee, ja Telen ja Radiolinjan hallitsemat matkapuhelinpalvelut valtaavat nopeasti markkinoita.

Nopeimmin ehätti esittelemään tuotteensa Helsingin Puhelin, joka avasi kesällä citypuhelin-palvelunsa yrityksille ja marraskuussa myös kotikäyttäjille. Lännen Puhelin tuli markkinoille lokakuussa ja ruotsalainen Telia pyrkii suurimpien kaupunkien apajille ensi vuoden alussa.

Vastaavia suunnitelmia on yli kymmenellä paikallisella puhelinyhtiöllä. Ne miettivät parhaillaan kaupallisen toiminnan aloittamista.
-Joitakin tukiasemia on jo pystyssä Riihimäellä, Turussa, Paimiossa, Salossa, Kuopiossa, Mikkelissä, Jyväskylässä ja Oulussa, kertoo Omnitelen toimitusjohtaja Jaakko Riihimäki. Yhtiö on tietoliikenteen kansainvälinen konsulttiyhtiö, jonka omistavat 45 paikallista puhelinyhtiötä.

Langattomat ohittavat kiinteät puhelimet

HPY:ssä uskotaan vankasti alueellisen matkapuhelimen suosioon. Osastopäällikkö Kimmo Haapaniemi HPY:ltä kuvaa city-puhelinta langattoman puhelimen jatkeeksi. Potentiaalisia asiakkaita ovat yritykset, jotka haluavat vaihtaa nykyiset kiinteät puhelimet langattomiin, mutta eivät kuitenkaan halua ostaa koko henkilökunnalle valtakunnallista matkapuhelinliittymää.
Haapaniemi laskee suur-Helsingin alueen yli 400000 työpaikasta yli 60-70 prosentin olevan ilman langatonta puhelinta ja siten potentiaalisia asiakkaita.

Markkinoinnin kohderyhmään kuuluvat myös kotitaloudet. Perheet haluavat usein kiinteän puhelimen tai matkapuhelimen lisäksi myös toisen tai kolmannen puhelimen.

Rajoitettu toiminta-alue

HPY:n citypuhelinverkko laajenee ensi kesään mennessä Kehä III:een saakka. Haapaniemi arvioi citypuhelimella olevan ensi vuonna tuhansia liittymiä. Kilpailijoihin vedoten hän ei kuitenkaan halua kertoa tarkkoja lukuja asiakkaista. Kilpailijoiksi hän lukee Telen ja Radiolinjan matkapuhelinpalvelut ja Telian tarjoamat citypuhelinpalvelut.

Paikalliset puhelinyhtiöt rakentavat kaupunkiverkot gsm-1800-taajuudelle, ja asiakkaat tarvitsevat käyttöä varten uuden päätelaitteen. Nykyisten matkapuhelimien hintaisia laitteita on kuitenkin tarjolla, sillä Englannissa, Ranskassa ja Saksassa 1800-verkko on yleisesti käytössä. Toistaiseksi ainoastaan Suomessa rakennetaan paikallisia matkapuhelinverkkoja.

Radiolinja ja Tele luottavat valtakunnallisuuteen

Tele ja Radiolinja rakentavat omaa 1800-verkkoa nykyisen 900-verkon kapasiteetin laajennukseksi suurimpiin kaupunkeihin. Kapasiteettipula uhkaa tosin vasta Helsingin seudulla.
Tele ja Radiolinja sanovat julkistavansa tarkemmat suunnitelmansa vasta sitten, kun markkinoille tulee ns. kaksitaajuuspuhelimia, jotka toimivat kummassakin verkossa.

Motorola ja Ericsson ovat esitelleet kaksitaajuuspuhelimia, mutta Nokia on ollut vielä hiljaa. Ensimmäiset kaksitaajuuspuhelimet tullevat kauppoihin tämän vuoden lopulla. Asiakkaiden intoa niihin voivat vähentää 25-50 prosenttia nykyisiä matkapuhelimia korkeammat hinnat.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat