Mainos

Cindy haistoi 13 kiloa amfetamiinia - ennätyslöydöstä palkkioksi herkkuja

8-vuotias Cindy ei ole mikä tahansa haukku.

Energinen spanieli pitää hallussaan Tullin huumekoirien keskinäistä ennätystä: Cindy löysi kesän alussa 13 kilon amfetamiinilastin.

– Länsisatamassa otettiin ulkomaalaisen matkailuauton kuljettaja puhutteluun ja sen jälkeen ajoneuvoa tarkastettiin koiralla. Cindy merkkasi auton alaosasta jotain normaalista poikkeavaa ja auto vietiin Vuosaareen läpivalaisuun, kertoo tullivalvontajohtaja Mikko Grönberg ennätyksellisen suuren erän löytymisestä.

Tullin 40 huumekoiraa ovat merkittävässä roolissa huumeiden salakuljetuksen paljastamisessa, eikä Cindyn löytämä erä ole suinkaan ainut suuri huumetakavarikko viime aikoina. 

– Meillä on ollut sekä isompia takavarikkoja ja sitten toisaalta nettikauppa on muuttanut tilannetta siten, että postin kautta tulee huomattava määrä pienempiä yksittäisiä huumelähetyksiä, Grönberg kertoo.

Viime aikoina Tullissa on pitänyt todella kiirettä, sillä ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana tutkinnassa oli 150 törkeää huumausainerikosta. Viime vuonna luku jäi samassa ajassa vajaaseen viiteenkymmeneen.

Takavarikkomäärätkin ovat huimassa kasvussa erityisesti ekstaasin, marihuanan ja amfetamiinin osalta.

– Amfetamiinitakavarikot lasketaan nyt kymmenissä kiloissa, jopa sadan kilon luokassa. Kasvu on jyrkkä, jos verrokkina pitää edellisvuoden ensimmäistä kuutta kuukautta. Silloin amfetamiinin osalta puhuttiin vain muutamasta kilosta.

Tullissa ei osata arvioida, mikä tarkalleen ottaen selittäisi takavarikkomäärien kasvua. 

– Siinä on useampiakin selittäviä tekijöitä, mutta varmaan meillä on ollut todella onnistunut kohdevalinta ja metodit ovat olleet hyviä. Sekä koiratoiminta että läpivalaisu ovat toimineet tehokkaasti, Grönberg pohtii.

Niin sanottujen perinteisten huumeiden takavarikkojen lisäksi Tullin haaviin jää jatkuvasti myös muuntohuumeita, joita tulee markkinoille kymmenittäin joka vuosi. 

Koirat ovat Grönbergin mukaan oppineet tunnistamaan hajuja hienosti.

– Meillä on hyvä koulutusjärjestelmä ja koirakoulu huolehtii siitä, että koulutusmeodit ovat sellaiset, että koirat oppivat nämä uudet aineet. Oppiminen tapahtuu palkitsemisen kautta. 

Joillekin koirille palkkioksi sopii leikki, mutta esimerkiksi Cindy on perso herkuille. Niitä se sai myös ennätyserän löytämisen jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.