Mainos

CIA-vuodon yhteydessä vangittu toimittaja vapaaksi

New York Timesin -toimittaja Judith Miller pääsi vapaaksi luvattuaan todistaa tutkinnassa, jossa selvitetään CIA:n agentin henkilöllisyyden paljastumista. CIA:n työntekijöiden henkilöllisyyden paljastaminen on rikos Yhdysvalloissa.

New York Times -sanomalehden toimittaja Judith Miller on päässyt vankilasta suostuttuaan todistamaan CIA-vuotoa koskevassa tutkimuksessa. Lehden mukaan Miller vapautui, kun hänen käyttämänsä lähde kumosi lähdesuojansa.

Yhdysvaltalaistuomioistuin määräsi heinäkuussa Millerin vankilaan, kunnes tämä paljastaa suurelle valamiehistölle, kuka presidentti George W. Bushin hallinnossa vuoti julkisuuteen CIA:n agentin Valerie Palmerin nimen. Miller kieltäytyi paljastamasta vuotajan nimeä lähdesuojaan vedoten. Miller ei itse ole kirjoittanut Palmeriin liittyviä juttuja, vaan ainoastaan tutkinut tapausta.

Yhdysvaltain lainsäädännön mukaan CIA:n työntekijöiden henkilöllisyyden paljastaminen on rikos. Lähde on paljastunut varapresidentti Dick Cheneyn henkilöstöpäälliköksi.

- Lähde oli Lewis Libby, varapresidentti Cheneyn henkilöstöpäällikkö, lehti kirjoitti lainaten "ihmisiä, joita on virallisesti pidetty ajan tasalla jutun tiimoilta".

Miller oli iloinen päästyään vapauteen.

- Tuntuu hyvältä olla vapaalla jalalla, hän sanoi New York Timesin julkaisemassa lausunnossa.

- Pääsen pois vankilasta, koska lähteeni on vapaaehtoisesti ja henkilökohtaisesti vapauttanut minut lähdesuojalupauksestani, hän sanoi.

Valerie Plame on Bushin hallintoa ja Irakin sotaa äänekkäästi arvostelleen entisen suurlähettilään Joseph Wilsonin puoliso. Wilson on väittänyt, että vaimon henkilöyden paljastaminen oli Valkoisen talon kosto.

CIA käytti Wilsonia selvittääkseen ennen sotaa esiin tulleita väitteitä, joiden mukaan Saddam Hussein olisi hankkinut uraania Nigeristä. Wilson itse kumosi väitteet, mutta Bush mainitsi ne sotaan lähdön perusteluissaan alkuvuodesta 2003. Myöhemmin Wilson kertoi asiasta lehtikirjoituksessa, minkä jälkeen hänen vaimonsa nimi vuodettiin julkisuuteen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.