Mainos

CIA rahoitti Osama bin Ladenia

Yhdysvaltojen entinen asetoveri on terrori-iskujen pääepäilty. Todisteet kuitenkin puuttuvat.

Osama bin Laden

Spekulaatiot New Yorkin ja Washingtonin eilisiin terrori-iskuihin vastuullisista ovat keskittyneet salaperäisen saudimiljardöörin Osama bin Ladenin ympärille. Eri maiden tiedustelupalvelut ja monet amerikkalaisvaikuttajat kiirehtivät eilen ja tänään jo nimeämään Osama bin Ladenin syylliseksi. Hän on kuitenkin nytkin kiistänyt vastuunsa, kuten kaikkiin aiempiinkin syytöksiin.

Selvää on ilman muuta, että isku oli taitavasti toteutettu ja vaati huolellista suunnittelua ja vahvaa organisaatiota. Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger muistuttaa Washington Post -lehdessä, että isku vaati myös runsaasti varoja ja paikallista tukea.

Lontoossa ilmestyvän al-Quds al-Arabi -lehden toimittaja Abdel-Bari Atwan kertoo uutistoimisto Reutersille olevansa melkein varma, että Osama on tiistaisten iskujen takana. Hän sanoo saaneensa kolme viikkoa sitten vihjeen tulossa olleista mittavista amerikkalaistenvastaisista iskuista.

Osama bin Laden syntyi vuonna 1957 Saudi-Arabiassa. Länsimaissa häntä on vakiintuneesti ryhdytty kutsumaan bin Ladeniksi, joka tarkoittaa sananmukaisesti Ladenin poikaa. Arabiankielisessä maailmassa hänen nimensä on kuitenkin Osama.

Osaman eliminoiminen henkilönä ei arvioitsijoiden mukaan lopettaisi terroritekoja, koska hänen tilalleen tulisi uusia tuhotekojen suunnittelijoita.

Persianlahden sota muutti asetelmat

Osaman ympärille syntynyttä verkostoa kutsutaan al-Qaidaksi. Sanalle on vaikea löytää suomenkielistä vastinetta, mutta sen voi tulkita merkitsevän "petosta" tai "salajuonta", joilla tarkoitetaan sekä amerikkalaisten politiikkaa että "islaminpettureita" ja näiden yhteistyötä amerikkalaisten kanssa. Islaminpettureilla pyhän sodan julistanut Osama bin Laden tarkoittaa mm. Saudi-Arabiaa, joka on päästänyt amerikkalaiset joukot profeetta Muhammedin pyhään maahan.

Osama aloitti uransa taistelemalla 1980-luvulla neuvostoliittolaisia vastaan Afganistanissa, sodassa, jota CIA rahoitti. Osama kääntyi entisiä rahoittajiaan vastaan, kun amerikkalaiset toivat vuosina 1990-91 joukkonsa Saudi-Arabiaan Irakin miehitettyä Kuwaitin.

Arviot Osama bin Ladenin henkilökohtaisen varallisuuden suuruudesta liikkuvat 1,7 miljardista seitsemään miljardiin markkaan. Perheen varat ovat alun perin peräisin Saudi-Arabiassa tehdyistä liiketoimista. Tarkkaa tietoa ei kuitenkaan ole siitä, miten varat ovat karttuneet sen jälkeen, kun Osama julisti pyhän sodan amerikkalaisia vastaan.

On vaikea kuitenkin välttää arvailuja osuudesta kansainväliseen huumekauppaan, jonka keskuksia Afganistan on. Osama bin Laden asuu tiettävästi eteläisessä Afganistanissa sijaitsevassa rutiköyhässä ja suojaisessa Kandaharissa, jota ympäröivät kuitenkin laajat luonnonrikkaudet.

"Jumala palkitsee meidät"

Osama bin Laden on kehottanut nuoria islaminuskoisia (miehiä) ympäri maailmaa tulemaan mukaan pyhään sotaan Yhdysvaltoja vastaan. Hän ylläpitää useita koulutusleirejä eri puolilla Afganistania. Koulutettavien joukossa arvellaan olevan islaminuskoisia myös Euroopasta, muun muassa Tshetsheniasta.

-Uskomme, että Jumala palkitsee meidät, sanoi Osama bin Laden Time-lehdessä kaksi vuotta sitten.

Itsemurhaiskujen suunnittelijat ovat kautta historian olleet älykkäitä johtajia, jotka itse henkilökohtaisesti pysyttelevät kaukana lupaamastaan paratiisista.

Abudhabilainen tv-toimittaja kertoo uutistoimisto AP:n mukaan Osama bin Ladenin kiittäneen Jumalaa kuultuaan eilisen uutiset. Osama kuvasi toimittajan mukaan tapahtumaa "Jumalan rangaistukseksi". Yhdysvallat on hänen mukaansa vetänyt päälleen Jumalan kirouksen, koska se yrittää kontrolloida koko maailmaa väkivallalla.

Osama bin Ladenin avustajan mukaan maailmassa on tuhansia islaminuskoisia, jotka ovat sitoutuneet pyhään sotaan ja marttyyriuteen islamin puolesta.

ANU:n professorin Amin Saikalin mukaan al-Qaida on erittäin kehittynyt verkosto. Hänen mukaansa Yhdysvaltain tapahtumat edellyttivät nimenomaan sikäläisen verkoston mukanaoloa. Hyökkäys ei olisi ollut mahdollista vain ulkopuolisten voimin.

Janes's Defence Weeklyn Aasian johtaja Bob Karniol sanoo, että Osama on päässyt nykyisiin asemiinsa Afganistanin Taleban-liikkeen tuen turvin. Se taas ei hänen mukaansa pysyisi kuukauttakaan pystyssä ilman amerikkalaisten tukeman Pakistanin tukea.

(MTV3-STT-AFP- AP-Reuters-New York Times-Washington Post)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.