Mainos

CIA:n pidätyskeskuksista lähes 40 kateissa?

CIA:n salaisista pidätyskeskuksista on kadonnut kymmeniä ihmisiä, joiden kohtalosta ei ole tietoa, kertovat ihmisoikeusjärjestöt. Yhdysvallat myönsi viime vuonna salaisten pidätyskeskusten olemassaolon.

Kuusi ihmisoikeusjärjestöä on listannut 39 ihmistä, joiden epäillään kadonneen Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n pidätyskeskuksissa. Amnesty Internationalin mukaan näiden ihmisten nykyinen olinpaikka on tuntematon. Myös epäiltyjen sukulaisia on ollut salaisesti pidätettynä.

Kadonneiden listalla on muun muassa Kenian, Egyptin, Libyan, Marokon, Pakistanin ja Espanjan kansalaisia, kertoo Amnesty.

Järjestöt vaativat Yhdysvaltoja lakkauttamaan salaisen pidätys- ja kuulusteluohjelman ja paljastamaan pidätettyjen henkilöllisyyden, kohtalon ja nykyisen olinpaikan.

Presidentti George W. Bush myönsi viime vuoden syyskuussa salaisten pidätyskeskusten olemassaolon. Niiden olinpaikkaa ei ole kuitenkaan kerrottu julkisuuteen, kerrotaan järjestöjen raportissa Off the Record: U.S. Responsibility for Enforced Disappearances in the "War of Terror".

Raportin laatimiseen osallistuivat Amnesty Internationalin lisäksi Human Rights Watch, Reprieve, Cageprisoners, Center for Constitutional Rights ja New Yorkin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan Center for Human Rights and Global Justice.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.