Mainos

CIA:n johtaja Tenet eroaa

George Tenet jättää CIA:n henkilökohtaisista syistä.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n johtaja George Tenet

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n johtaja George Tenet eroaa tehtävästään. Asiasta kertoi presidentti George W. Bush.

Tenet eroaa henkilökohtaisista syistä. Bush sanoi hyväksyneensä eronpyynnön.

Bushin mukaan Tenet jätti eroilmoituksensa eilisiltana tapaamisessa Valkoisessa talossa.

- Hän kertoi eroavansa henkilökohtaisista syistä. Kerroin hänelle olevani pahoillani eropäätöksestä. Hän on tehnyt loistavaa työtä amerikkalaisten puolesta, Bush sanoi.

Tenet ennätti toimia tehtävässä seitsemän vuotta ja hän oli ainoa edellisen hallituksen kansallisen turvallisuuden neuvoston tärkeistä jäsenistä, joka siirtyi nykyiseen Bushin hallintoon.

Bush ylisti vuolaasti eroavaa CIA-päällikköä.

- George Tenet on virkamies, jonka kanssa on hyvä tehdä töitä. Hän on vahva ja päättäväinen. Hän on palvellut maata (CIA:n) johtajana seitsemän vuotta. Hän on ollut vahva ja kyvykäs johtaja virastossa. Hän on ollut vahva johtaja terrorismin vastaisessa sodassa. Tulen kaipaamaan häntä, Bush luetteli.

Tenetin eroaminen "henkilökohtaisista syistä" laukaisi heti huhumyllyn eron taustalla olevista syistä. Valkoinen talo kiirehti vakuuttamaan, ettei presidentti Bush erottanut Tenetiä.

Valkoisen talon edustaja Scott McClellan sanoi toimittajille, ettei Bush myöskään etukäteen tiennyt Tenetin eroaikeista.

Kärkästä arvostelua

Tenetiä ja CIA:ta on viime aikoina arvosteltu kovin sanoin.

Ensimmäinen arvosteluryöppy tuli pian syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen 2001. Äskettäin järjestöä on arvosteltu siitä, miten se käsitteli Irakista saatuja joukkotuhoaseita koskevia tiedustelutietoja ennen sotatoimien aloittamista.

Tenet istui ulkoministeri Colin Powellin taustalla, kun tämä esitteli YK:n turvallisuusneuvostolle tiedustelutodisteita Irakin joukkotuhoaseista helmikuussa 2003. Mitään kemiallisia, biologisia taikka ydinaseita ei kuitenkaan ole löytynyt Irakista, ja amerikkalaisviranomaiset ovatkin sittemmin myöntäneet, että tiedusteluaineistoa tulkittiin liian väljästi.

Keskustiedustelupalvelun johtajuuden lisäksi Tenetillä on kokemusta myös Lähi-idästä. Hän on neuvotellut Israelin pääministerin Ariel Sharonin ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kanssa ja yrittänyt taivuttaa näitä jatkamaan rauhanponnisteluja.

(MTV3-AFP-STT)

(Kymmenen uutiset 03.06.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.