Mainos

CIA:n arvostelu yltyy Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa esitettyjen uusien paljastusten mukaan keskustiedustelupalvelu CIA oli kahden terrori-iskuihin osallistuneen konekaapparin jäljillä kuukausia aiemmin kuin mitä tähän asti on luultu. CIA ei kuitenkaan varoittanut heistä ajoissa. Kongressi aloittaa huomenna viranomaisten kuulustelut terrori-iskuja edeltäneistä laiminlyönneistä.

Otsikoihin uudelleen nousseet kaapparit olivat Pentagonin törmänneessä koneessa. Uusien paljastusten mukaan CIA yhdisti heidät al-Qaidaan jo paljon aiemmin kuin mitä tähän asti on luultu. CIA jäljitti Khalid al-Midharia vuoden 2000 alussa Malesiassa pidetyn terroristitapaamisen takia. Hänet yhdistettiin myös syksyllä 2000 amerikkalaista sota-alusta vastaan tehtyyn pommi-iskuun.

CIA ei kuitenkaan varoittanut muita viranomaistahoja puoleen vuoteen. Näin Pentagoniin törmäneen koneen kaapparit ehtivät saada viisumin Yhdysvaltoihin. Jos CIA:n tiedot olisi vielä yhdistetty liittovaltion poliisin keräämiin tietoihin amerikkalaisista lentokouluista terroristien jäljillä olisi oltu paljon aiemmin. Nimetön lähde liittovaltion poliisista arvelee jopa, että kaikki konekaapparit olisi voitu etsintäkuuluttaa ennen iskuja.

CIA:n ja FBI:n johtajat myöntävät takkuilun tiedonkulussa, mutta epäilevät, että iskuja olisi sittenkään voitu estää. Kohua lisää se, että kongressi aloittaa huomenna kuulustelut laiminlyönneistä. Uutena todistajana on muun muassa FBI:n naisagentti, joka turhaan yritti saada lupaa tutkia lentokoulussa opiskelleiden arabien tietokoneita.

FBI ilmoitti jo viime viikolla uudistuksista. Tänään johtaja Robert Muller vahvisti uuden toimintasäännöstön, jonka mukaan kentällä toimivat agentit voivat tästä lähtien anoa tutkimuslupia perinteisen virkatien ohi.

Nyt myös maineikkaassa CIA:ssa odotetaan pöllytystä. Kongressin kuulustelut saattavat johtaa perinpohjaisiin uudistuksiin koko Yhdysvaltain tiedustelutoiminnassa.

(MTV3)

Lue Newsweekin artikkeli
(Yhdeksän uutiset 03.06.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.