CIA kidutti valeteloituksin

Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA on käyttänyt kuulusteluissa muun muassa käsiasetta ja sähköporaa pelotellakseen kiinni saatua al-Qaida-johtajaa.

Washington Post -lehden tietojen mukaan CIA:n kovien menetelmien uhriksi joutui Abd al-Rahim al-Nashiri, joka saatiin kiinni vuonna 2002.

Nashiri on yksi al-Qaida-johtajista, jota Yhdysvaltojen viranomaiset ovat kertoneet kiduttaneensa waterboarding-menetelmällä. Siinä ihmisen päälle kaadetaan vettä niin, että hän kuvittelee hukkuvansa.

Sekä Washington Post että Newsweek-lehti perustavat väitteensä nimettömiin lähteisiin ja CIA:n raporttiin, joka on tarkoitus julkaista ensi viikolla.

Uhreja peloteltiin valelaukauksin

Raportin mukaan Nashiria on muun muassa uhattu kuolemalla tai vakavalla vammalla, jos tämä kieltäytyy yhteistyöstä. Kerran kuulustelija näytti Nashirille asetta ja antoi ymmärtää, että tämä voisi tulla ammutuksi, kertoi Washingon Post viitaten nimettömiin lähteisiin.

Newsweekin mukaan CIA myös lavasti teloituksen laukaisemalla aseen viereisessä huoneessa niin, että epäilty uskoi toisen vangin kuolleen. Raportti viittaa lehden mukaan useisiin valeteloituksiin.

Yhdysvaltojen kidutuksen kieltävä laki kieltää myös uhkaamasta pidätettyä kuolemalla.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat