Mainos

CIA jatkaa salaisia vankioperaatioitaan

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n epäillään siirtäneen salaiset pidätyskeskuksensa Euroopasta Afrikkaan. YK:n eritysraportoija Martin Scheinin sanoo, että keskusten toiminta on jatkunut aina näihin päiviin. Scheinin johtaa YK:n selvitystä, jossa pyritään kartoittamaan Yhdysvaltain lisäksi myös muiden maiden pitämien salaisten pidätyskeskusten toimintaa.

- Nyt katseet kohdistuvat Pohjois- ja Itä-Aafrikkaan, joiden oletetaan ainakin CIA:n toiminnassa pitkälti korvanneen eurooppalaisten maiden käytön, Scheinin sanoo.

Suomalaistutkijan mukaan salaisissa pidätyskeskuksissa on edelleen suuri joukko vankeja.

- Jos puhutaan tästä CIA:n verkostosta, niin kysymys on kymmenistä ihmisistä. Sen lisäksi ovat kaikki ne muut valtiot, jotka kopioivat näitä käytäntöjä, ja silloin saatetaan puhua sadoista jopa tuhansista ihmisistä, koska usein näitä salaisia pidätyskeskuksia käytetään ihan puhtaasti kotimaisiin tarkoituksiin, Scheinin kuvaa.

Scheinin toteaa, että maista riippuen turvallisuuspalvelut voivat olla valtio valtiossa ja pahimmillaan koskemattomissa. YK yrittää saada tietoja paitsi mailta itseltään, myös kaikenlaisia muita kanavia myöten. Työ on äärimmäisen vaikeaa. Vielä vaikeampaa on saada tekijät vastaamaan teoistaan.

Katso YK: erityisraportoija Martin Scheininin haastattelu:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.