Mainos

CIA arvioi bin Ladenin olevan eristyksissä verkostostaan

Terroristiverkosto al-Qaidan johtaja Osama bin Laden on eristyksissä ryhmittymänsä päivittäisestä toiminnasta, arvioi Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA.

CIA:n johtajan Michael Haydenin mukaan bin Ladenin voimavarat kuluvatkin suurimmaksi osaksi hänen oman turvallisuutensa varmistamiseen.

- Bin Ladenin vangitseminen on kuitenkin edelleen asialistamme kärkipäässä, Hayden vakuutti pitämässään puheessa.

CIA uskoo bin Ladenin piileskelevän Pakistanin ja Afganistanin raja-alueella. Erityisesti Pakistanin heimoalueilla al-Qaida voi toimia täysin turvassa, Hayden huomautti.

- Haluan sanoa tämän hyvin selvästi: nykyään käytännöllisesti katsoen jokainen suurempi terroristiuhka, josta minun virastoni on tietoinen, juontaa juurensa heimoalueille. Oli sitten kyse komennosta ja valvonnasta, taikka koulutuksesta, johtamisesta, rahasta tai suorituskyvystä, niillä on aina yhteys heimoalueisiin.

Piilopaikan löytäminen on vaikeaa

Vaikeakulkuisen ja vaarallisen alueen haravoiminen perusteellisesti on CIA-johtajan mukaan melkoinen haaste.

-Bin Laden käyttää valtavasti energiaa selviytyäkseen hengissä ja turvatakseen oman selustansa.

Yhdysvallat on viime aikoina tehnyt useita ohjusiskuja juuri Pakistanin heimoalueelle. Syyskuussa amerikkalaisjoukot tekivät Afganistanista käsin maahyökkäyksen Pakistanin puolelle. Hyökkäykset ovat kiristäneet liittolaisten välejä, mutta Yhdysvallat ei ole suuremmin pyydellyt anteeksi iskuja. Asiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet, että liiallinen työntyminen Pakistanin puolelle saattaa horjuttaa maan muutenkin heikkoa demokratiaa ja vaarantaa liittolaissuhteet.

CIA:n johtajan mukaan bin Ladenin surmaaminen tai vangitseminen merkitsisi vakavaa iskua hänen johtamalleen ryhmälle. Ikonimaisen asemansa vuoksi bin Ladenin pidättäminen nakertaisi suuresti tämän kannattajien itseluottamusta kaikkialla maailmassa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.