Mainos

Christopher neuvotteli vaaleista Balkanin johtajien kanssa

Bosnia-Hertsegovinan ja Kroatian presidentit Alija Izetbegovic ja Franjo Tudjman sopivat keskiviikkona Bosnian kroaattien minivaltion Herceg Bosnan lakkauttamisesta. Presidentit ilmoittivat yhteisessä julkilausumassa, että Herceg Bosna "lakkaa olemasta" 31. elokuuta.

Izetbegovic ja Tudjman sopivat Heceg Bosnan lakkauttamisesta Yhdysvaltain ulkoministerin Warren Christopherin isännöimien keskustelujen jälkeen. Minivaltion toimielimet sulautetaan muslimien ja kroaattien federaatioon.

Bosnia-Hertsegovina jaettiin Daytonin rauhansopimuksessa kahteen osaan, serbien tasavaltaan sekä muslimien ja kroaattien federaatioon. Tähän saakka federaatio on kuitenkin ollut olemassa lähinnä paperilla, ja Izetbegovicin muslimijohtoinen hallitus on hallinnut vain Bosnia-Hertsegovinan muslimienemmistöisiä alueita.

Yhdysvallat on pitänyt Herceg Bosnaa pahimpana esteenä toimivan federaation luomiselle. Kroatian presidentti Franjo Tudjman lupasi jo aiemmin Christopherille, että Herceg Bosna lakkautetaan. Amerikkalaiset virkamiehet sanoivat tuolloin, että he uskovat kun näkevät.

Bosnian vaalit esillä

Christopher neuvotteli keskiviikkona Balkanin johtajien kanssa Bosnia-Hertsegovinan vaaleista, jotka on määrä pitää 14. syyskuuta. Neuvotteluilla pyritään luomaan nykyistä otollisemmat olosuhteet vapaiden ja rehellisten vaalien järjestämiseksi.

Amerikkalaisvirkailijat kertoivat, että neuvotteluissa puhuttiin mm. liikkumisen vapaudesta Bosniassa. Esillä oli esimerkiksi kysymys kotiseudultaan pois ajetuista äänestäjistä, jotka haluaisivat palata äänestämään entisille asuinpaikkakunnilleen.

Christopher otti esille myös vapaan tiedonvälityksen merkityksen vaaleissa. Bosnian hallituksen lähteet kertoivat, ettei neuvotteluissa ollut päästy sopimukseen länsimaiden rahoituksella toimivasta televisio- ja radiokanavasta, joka aloittaisi toimintansa jo ennen vaaleja. Izetbegovicin mukaan Bosnia on valmis hyväksymään poliittisten ohjelmien välittämisen mutta vastustaa kaupallisia lähetyksiä.

Christopher pyysi myös Tudjmania luovuttamaan Kroatiassa viime aikoina havaitut sotarikoksista syytetyt henkilöt YK:n tuomioistuimelle. Hän ei saanut tyydyttävää lupausta tästä asiasta. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Nicholas Burns kertoi, että Kroatian ja Serbian valtuuskunnat neuvottelivat myös kahden kesken. Diplomaattilähteiden mukaan maat saattavat solmia diplomaattisuhteet piakkoin.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.