Mainos

Christoffer sairastui leukemiaan 12-vuotiaana: "Ajattelin, ettei näin voi tapahtua minulle, koska olen vasta lapsi"

7:18

– Aamulla kaikki oli vielä hyvin, mutta illalla oltiin sitten osastolla, kuvailee Christa Heinonen syöpädiagnoosia, jonka hänen poikansa sai viisi vuotta sitten.

Christa Heinosen poika Christoffer sairastui leukemiaan 12-vuotiaana. Kun lapsi sairastuu syöpään, arki muuttuu kerta heitolla.

– Toffe oli ensimmäisen kuukauden eristyksissä sairaalassa. Minun piti aloittaa uudessa työpaikassa samaan aikaan, mutta jäin kahden viikon sairaslomalle, kuvailee Christa Heinonen vuosien takaista sairastumista aamun Huomenta Suomessa.

Christoffer parantui leukemiasta ja voi nykyään hyvin.

Suomessa noin 150 lasta ja 600 nuorta aikuista saa vuosittain syöpädiagnoosin. Tukea näille perheille antaa niin kuntien palvelut kuin erilaiset yhdistykset, kuten Sylva ry.

Christoffer: En uskonut sairautta

Perheessä on kolme muuta lasta ja arkea piti pyörittää myös heidän kanssaan. Christa Heinonen kertoo jääneensä lapsen syöpädiagnoosin jälkeen puoleksi vuodeksi kotiin.

– Toffe oli ensin pitkään sairaalassa, mutta sen jälkeen kotona, jolloin infektioriski piti ottaa huomioon.

– Isovanhempien avulla oli todella suuri merkitys Christofferin sairastuttua. Saimme todella paljon tukea. Kaikki kuitenkin pyöri Toffen ympärillä ensimmäiset puolitoistavuotta.

Christoffer itse kuvailee diagnoosin saamista epäuskoiseksi, lähes absurdiksi tilanteeksi.

– En itse uskonut sitä ensimmäisenä. Ajattelin, ettei näin voi tapahtua, koska olen vasta lapsi. Varsinkaan minulle ei voi tapahtua näin, Christoffer kuva ensi reaktioitaan.

"Kotona kökkiminen oli vaikeaa"

– Syöpähoidot olivat henkisesti ja fyysisesti rankkoja. Minulla ei onneksi tullut kovin paha olo hoidoista, mutta kotona kökkiminen infektiovaaran vuoksi oli vaikeaa. Sitä ajattelee, että saisi olla kotona paljon, ja se olisikin kivaa, mutta todellisuudessa se ei ole yhtään mukavaa, Christoffer kuvailee Huomenta Suomessa.

Christoffer jatkoi koulun käyntiä leukemiadiagnoosin jälkeenkin.

– Kunta oli järjestänyt koulunkäynnin todella hyvin. Tilanne olisi ollut eri, jos olisimme asuneet kaukana palveluista. Itseasiassa pojalla numerot nousivat sairasjakson aikana, koska yksityisopetuksessa puhelias poika joutui keskittymään opiskeluun, naurahtaa äiti Christa Heinonen.

Christa Heinonen osallistuu nyt hyväntekeväisyystempaukseen, jossa kerätään varoja Sylva ry:lle, joka tukee syöpään sairastuneita lapsia ja nuoria. Team Rynkeby pyöräilee kerran vuodessa Suomesta Ranskan Pariisiin.

Katso haastattelu hyväntekeväisyystempauksesta tästä:

9:09

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.