Mainos

Christensen vangittiin suljetuin ovin

Helsingin käräjäoikeus vangitsi tänään tanskalaisen Steen Christensenin epäiltynä Helsingin Ullanlinnan poliisisurmista. Christensenin oikeudenkäynti käytiin suljetuin ovin Christensenin asianajajan Aarno Arvelan pyynnöstä. Arvelan mukaan Christensen on itse pyytänyt oikeudenkäyntiä suljetuin ovin, koska hän ei sanojensa mukaan kestä asian saamaa julkisuutta.

Itse oikeudenkäyntipöytäkirjat ovat sen sijaan julkisia. Poliisi ei pyytänyt tutkinnallisista syistä juttua suljetuin ovin käsiteltäväksi.
Oikeudenkäyntiä saapui seuramaan runsaasti toimittajia aina Tanskan televisiota myöten ja ruotsinkielistäkin lehdistöä oli myös poikkeuksellisen paljon paikalla. Sankat kuvaajien joukot kotimaasta kuin ulkomailtakaan eivät kuitenkaan saaneet käyttää kameroitaan syytetyn ikuistamiseen pakkokeinotuomarin päätöksellä.

Christensen käveli saattajien kanssa oikeussaliin molemmat kädet vahvoissa siteissä kyynärpäitä myöten. Hänen asianajajansa vahvisti tiistaina tiedot itsemurhayrityksestä ja asiakkaansa katumuksesta. Oikeuskäsittelyn aikana syytetty käyttäytyi täysin tyynesti. Vankikarkuri Christensen on poliisikuulusteluissa tunnustanut ampuneensa ylikonstaapeli Eero Holstin ja vanhemman konstaapelin Antero Palon viime keskiviikkoaamuna Helsingin Ullanlinnassa. Christensen oli hetkeä aikaisemmin ryöstänyt hotelli Palacen kassan.
Käräjäoikeus käsittelee Christensenin vangitsemisasiaa seuraavan kerran kahden viikon kuluttua, kuten laki vaatii. Häntä vastaan on nostettava syyte viimeistään 10. helmikuuta mennessä. Christensenin tapauksen esitutkinta on edelleen kesken. Poliisi selvittää ilmeisesti hänen yhteyksiään Suomeen ja motiivejaan karata juuri tänne.

Syytteen nostamisesta päättää kihlakunnansyyttäjä Tom Ifström. Hän on valmis viemään asian oikeuteen heti kun esitutkinta saadaan päätökseen. Tämä tapahtuu todennäköisesti huomattavasti ennen helmikuuta.

Ei ihan hölmö, mutta jokin meni pieleen

Christensenin asianajaja Aarno Arvela sanoo asiakkaansa olevan "erittäin miellyttävän kundin", mutta "hänessähän täytyy olla tämä musta puoli myös". Sitä varten tullaan Christensenille pyytämään mielentilatukimusta oikeudenkäynnissä.
-Mikä on se mekanismi, joka hänellä on laukaissut jotain sellaista, joka ylittää kaiken aiemman? En osaa sanoa, toistelee Arvela.

-Hölmö hän ei ole. Ihan fiksusti hän ymmärtää yhdellä sanomalla, miten homma nyt menee. Asiallinen tyyppi, mutta ei hänessä mitään maisterin arvoon viittaavaa ole. No, eihän sitä ole meissä muissakaan, se tulee vasta vähän raaputtamalla esiin.
-Vaikka häntä onkin pidettävä kovan luokan rikollisena, niin kynnys tavanomaisten rikosten ja sitten poliisisurmien välillä selittää sen, ettei hänellä ole voimia tulla kohtaamaan kovaa todellisuutta.
-Tottahan se nyt vallan helvetin koville ottaa, kun yhtäkkiä tajuaa, mitä on tapahtunut.
Näinhän ihminen toimii: torjuu, toivoo ja unelmoi. -Perkele, tää on unta, mä en voi olla tämä päähenkilö.
Arvela on hoitanut yli 20 vuotta muitten rikosten ohella henkirikoksia. Hänen mukaansa yli 90 prosenttia tappamisista on puhdasta sattumaa, ajautumista tilanteeseen. Siinä sen kamaluus.

Puolalainen sotilasase

Helsingin poliisisurmissa käytetty ase on merkiltään F.B. Radom Vis Mod 35. Pistoolin valmistusmaa ei selviä aseesta, mutta se on ilmeisesti valmistettu Puolassa, ilmoitti Helsingin rikospoliisi tiistaina.
Surmapistooli on kaliiperiltaan yhdeksänmillinen, joten kyseessä on järeä käsiase.

Poliisisurmat tunnustanut Steen Christensen on kertonut, että hän toi surma-aseen mukanaan Tanskasta.
Tanskalainen Christensen surmasi kaksi poliisia varhain viime keskiviikkona Helsingin Ullanlinnassa. Poliisikaksikko pysäytti Christensenin sen jälkeen, kun tämä oli ryöstänyt Hotelli Palacen kassan.
Christensen pidätettiin laajojen etsintöjen jälkeen Hämeenlinnassa lauantaina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.