Chris Cornell: Songbook

(Universal Music)

Mitä Mokoma ja Eppu Normaali edellä, sitä Chris Cornell (Soundgarden, Audioslave, Temple of the Dog) perässä. Vitsailut sikseen. Suluissa mainituissa menestyksekkäissä yhtyeissä nokkamiehen roolissa toiminut seattlelainen on pistänyt materiaalinsa nippuun ja kiertänyt esittämässä laulujaan akustisen kitaran säestämänä.

Cornellin ääni on ollut jo muutaman vuoden menossa alaspäin, tuttua kovaa ja korkealta –kiekumista ei ole ollut saatavilla. Tällä levyllä Cornell kuitenkin esiintyy erittäin edukseen. Kovaäänisten taustavallien puuttuessa pääsee mies ja kitara loistavasti esiin ja Cornell pysyy paremmassa kuosissa.

Levyn avausraita As Hope and Promise Fade on julkaistu aiemmin Cornellin kolmannen soololevyn (Scream, 2009) piiloraitana nimellä Two Drink Minimum. Soundgardenin tuotannosta levylle on päätynyt versiot kappaleista (ja jättihiteistä) Black Hole Sun ja Fell on Black Days. Audioslavelta puolestaan Cornell esittää kappaleet I am the Highway, Wide Awake, Like a Stone ja Doesn’t Remind Me. Kuolleen ystävänsä Andrew Woodin muistoksi perustamansa Temple of the Dogin (mukana jäseniä myös Pearl Jamista) kappaleista Cornell on valinnut koskettavan Call Me a Dogin sekä All Night Thingin. Muita covereita levyllä ovat Led Zeppelinin Thank You sekä John Lennonin Imagine.

Soolotuotannosta Cornell on valikoinut mukaan mm. ensimmäisen soololevynsä hittibiisin Can’t Change Me sekä Scream-levyltä Ground Zeron. Uusina kappaleina kuullaan The Keeper, joka on julkaistu elokuussa 2011 ensi-iltansa saaneessa Machine Gun Preacher –leffassa sekä Cleaning My Gun, jota Cornell on pitkään soittanut soolokeikoillaan, mutta jota ei ole koskaan aiemmin julkaistu levyllä.

Levyn helmiä ovat Call Me a Dog, Can’t Change Me, Cleaning My Gun, Fell on Black Days ja The Keeper.

Levyn huonoja kohtia on Doesn’t Remind Me, joka on selkeästi esitetty jonkin keikan viimeisenä kappaleena ja biisin lopussa olevat loppurämpyttelyt kuulostavat oudoilta, kun tulossa on vielä neljä kappaletta. Mutta näinhän sitä käy kun ei ole varsinaisen yhden keikan taltioinnista kyse vaan sieltä täältä otetuista esityksistä kootusta paketista. Black Hole Sunista tulee mieleen, että Cornell nyt vaan soittaa sen, kun se sattuu olemaan äijän suurin hitti kautta aikain ja sitä ei voi jättää pois.

Lue myös:

    Uusimmat