Chiracin murhayritys harkitsematon teko

Ranskan presidentti Jacques Chiraciin kohdistunut murhayritys oli mitä todennäköisemmin vain yksittäisen, häiriintyneen ihmisen teko.

Poliisin mukaan teko ei vaikuttanut harkitulta. -Suunnitelmallisempi tekijä olisi käyttänyt järeämpää asetta, poliisin ammattiliiton edustaja Nicolas Couteau arvioi.

Ampuja, 26-vuotias Maxime Brunerie vietiin poliisin psykiatriseen yksikköön. Häntä on kuvattu tunne-elämältään häiriintyneeksi. Miehellä on rikosrekisteri ja yhteyksiä uusnatseihin.

-Halusin muuttaa maailman. Tämä olisi ollut hyvä tapa vaihtaa hallitusta, France 2 -televisiokanava kertoi miehen sanoneen poliisikuulusteluissa.

Ase kitarakotelossa

Kiväärillä aseistautunut Brunerie yritti murhata Chiracin maan kansallispäivän sotilasparaatissa Pariisissa eilen.

Silminnäkijöiden mukaan paraatia seuraamaan saapuneiden ihmisten joukossa seisonut mies otti kiväärin esille kitarakotelosta, kun presidentti oli menossa ohi avoautossa. Yleisössä olleet ihmiset huusivat näkemästään poliiseille, jotka nujersivat miehen pian ja veivät hänet pois.

Poliisin mukaan Brunerie ehti ampua yhden laukauksen ennen kiinniottoa, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Chirac ei ole itse kommentoinut tapausta tarkemmin. Presidentin vaimo Bernadette Chirac on vahvistanut, että hänen miehensä yritettiin salamurhata. Myös silminnäkijät kertoivat miehen tähdänneen kohti Chiracia.

Kansallispäivän sotilasparaati jatkui normaalisti välikohtauksesta huolimatta. Tapaus kuitenkin herätti Ranskassa välittömästi keskustelua paraatin turvajärjestelyjen onnistumisesta.

(STT-AFP-Reuters-DPA)

(Kymmenen uutiset 14.07.2002)

Lue myös:

    Uusimmat