Chiracin kompromissiesitys ei tyydyttänyt mielenosoittajia

Ranskassa sadat ihmiset ovat jälleen viime yönä osoittaneet mieltään kiisteltyä työlakia vastaan. Mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun presidentti Jacques Chirac oli kertonut päätöksestään allekirjoittaa työlakiuudistus.

Presidentti Jacques Chiracin kompromissiesitys ei näytä tyydyttäneen mielenosoittajia Ranskassa. Vasemmistopuolueet suunnittelevat ensi tiistaiksi toimintapäivää kiisteltyä työlakia vastaan.

Chirac ilmoitti eilisiltana allekirjoittavansa nuorten uuden työlain, mutta vaati lakia täydennettäväksi uusilla laeilla, jotka lieventäisivät lain vaikutuksia. Chiracin ehdotuksen mukaan työnantaja saisi irtisanoa alle 26-vuotiaan työntekijän vuoden mittaisen koeajan aikana, mutta työnantajan olisi kuitenkin ilmoitettava irtisanomisen syy. Alkuperäisen lakiehdotuksen mukaan koeaika olisi ollut kaksi vuotta eikä työnantajan olisi tarvinnut kertoa erottamisen perustetta.

Chiracin vastustajat torjuivat ehdotuksen suoralta kädeltä, ja presidentin tuki oli laimeaa myös hänen tukijoidensa parissa.

- Tämä on ensi kerta historiassa -- kun joku allekirjoittaa lain ja pyytää saman tien, ettei sitä sovellettaisi, sanoi keskustalaisen UDF-puolueen johtaja Francois Bayrou.

- Kriisin välttääkseen he ovat valmiit asettumaan naurunalaisiksi. Toivottavasti he eivät lopulta saa sekä kriisiä että joudu naurunalaisiksi.

Ranskan liike-elämän johtajat pelkäävät, että mielenosoitusten jatkuminen vahingoittaa Ranskan kuvaa ja vaikuttaa erityisesti investointeihin ja matkailuun. Näin sitäkin suuremmalla syyllä, kun mielenosoitukset alkoivat niin pian esikaupunkien väkivaltaisuuksien jälkeen viime vuoden lopulla. Opiskelijat järjestivät eri puolilla Ranskaan mielenosoituksia heti eilisiltana Chiracin puheen jälkeen.

Pääministeri Dominique de Villepin on sanonut uuden nuorten työlain olevan välttämätön, jotta voitaisiin vähentää nuorten 22 prosentin lukemissa olevaa työttömyyttä. Lain vastustus on kerännyt yhteiseen rintamaan opiskelijoita, työntekijöitä ja muutoin eripuraisia vasemmistopuolueita.

Ranskan työnantajaliiton Medefin puheenjohtaja Laurence Parisot vaati hallitusta pitämään kiinni siitä, että työnantajan tarvitsee ilmoittaa nuorelle työntekijälle irtisanomisesta vain suullisesti.

- Jos se tehdään kirjallisesti, muuttuu koko koeajan luonne, Parisot sanoi.

Kirjallinen irtisanominen sysäisi Parisot'n mukaan liikkeelle mutkikkaan työntekijöiden lakisääteisen suojelumekanismin, joka on juuri ollut suurin este uusien työntekijöiden palkkaamiselle.

- Työnantajat eivät enää käsitä työlakia, erityisesti sen irtisanomisia koskevia kohtia, Parisot valitti.

(MTV3-STT--Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat