Mainos

Chiracille satelee kritiikkiä

Ranskan presidentti Jacques Chirac on joutunut arvosteluryöpyn kohteeksi Kiinan presidentin Jiang Zeminin vierailun vuoksi. Chirac on kutsunut Jiangin viettämään viikonloppua maaseutuasunnolleen Keski-Ranskaan. Jiang päätti tänään Britannian-vierailunsa käyntiin Cambridgessa, ja matkusti illalla Ranskaan. Sekä Kiina että Britannia kiittivät maiden välisten suhteiden lämpenemistä ja kaupan lisääntymistä, mutta Britannian tiedotusvälineet ja ihmisoikeusjärjestöt syyttivät hallitusta Kiinan ihmisoikeustilannetta koskevien mielenilmausten vaikeuttamisesta vierailun aikana.

Chirac, Jacques

Jiang on ensimmäinen ulkomainen johtaja, joka on kutsuttu Chiracin Correzen alueella sijaitsevaan, 1500-luvulta peräisin olevaan linnaan. Kiinalainen toisinajattelija Wei Jingsheng arvosteli tänään presidentti Chiracin vierailukutsua "käsittämättömäksi". Hänen mukaansa tällainen ele vie pois pohjaa Kiinan ihmisoikeustaistelulta.

-Kun kutsuu kotiinsa diktaattorin, jolla on verta käsissään, pitäisi ainakin pyytää häntä tappamaan hieman vähemmän tulevaisuudessa, Wei sanoi. Myös poliitikot ja ihmisoikeusryhmät ovat arvostelleet Chiracia. Jopa Chiracin oikeistolaiset poliittiset liittolaiset ovat pitäneet Jiangin saamaa vastaanottoa liian lämpimänä. Jiangin varsinainen valtiovierailu alkaa sunnuntai-iltana. Hän tapaa Chiracin uudelleen Pariisissa maanantaina, jolloin hänen odotetaan keskustelevan myös pääministeri Lionel Jospinin kanssa. Neuvottelujen odotetaan keskittyvän kauppaan ja kansainvälisiin kysymyksiin. Ranskasta Jiang jatkaa tiistaina Euroopan kierrostaan Portugaliin. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.