Mainos

Chiracia kuulustellaan korruptioskandaalin vuoksi

Ranskan entistä presidenttiä Jacques Chiracia päästään kuulustelemaan vasta nyt, sillä Ranskan perustuslaki takasi hänelle syytesuojan ja oikeuden kieltäytyä todistamasta niin kauan kun hän oli presidenttinä.

Ranskan entinen presidentti Jacques Chirac joutuu oikeuden eteen tekemään selkoa asioista, jotka tapahtuivat ennen kuin hänestä tuli presidentti. Chiracin entisen puolueen epäillään kavaltaneen julkisia varoja.

Chiracia päästään kuulustelemaan vasta nyt, sillä Ranskan perustuslaki takasi hänelle syytesuojan ja oikeuden kieltäytyä todistamasta niin kauan kun hän oli presidentti.

Chiracin asianajaja Jean Veil kertoi radiossa tiistaina, että entistä presidenttiä kuullaan todistajana asianajajan läsnäollessa. Asianajajan läsnäolo merkitsee, että häntä saatetaan myöhemmin syyttää osallisuudesta rikokseen.

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 1977-1995 Chiracin toimiessa Pariisin kaupunginjohtajana. RPR-puolueen jäsenten nimiä oli kunnan ja kunnalta urakoita saaneiden yritysten palkkalistoilla, vaikka he eivät työskennelleet niissä. Palkkojen epäillään menneen puolueen kassaan.

Vuonna 2004 Chiracin pitkäaikainen poliittinen liittolainen Alain Juppé tuomittiin 14 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen osallisuudestaan tapahtumiin.

Asianajaja Veilin mukaan Chirac vastaa korruptioskandaaliin liittyviin kysymyksiin kuin kuka tahansa kansalainen. Entinen presidentti on sen sijaan kieltäytynyt kertomasta oikeudelle asioista, jotka tapahtuivat hänen ollessaan valtionpäämiehenä.

Oikeus haluaisi kuulla Chiracia myös merkittävästä asekaupasta Taiwaniin, jonka yhteydessä sekä Chiracin että Nicolas Sarkozyn epäillään saaneen lahjuksia. Myös ranskalaisen tuomarin mysteeriksi jäänyt kuolemantapaus Djiboutissa kiinnostaa oikeutta.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.