Mainos

Chirac voitti Ranskan vaalit

Jacques Chirac on voittanut Ranskan presidentinvaalit lähes 82 prosentin äänienemmistöllä.

Ranskan presidentti Jacques Chirac on valittu toiselle virkakaudelle ylivoimaisella äänten enemmistöllä. Kun lähes kaikki presidentinvaalin toisella kierroksella annetuista äänistä on laskettu, Chiracin kannatus on hieman yli 82 prosenttia ja hänen vastaehdokkaansa Jean-Marie Le Penin kannatus vajaat 18 prosenttia.

Koskaan aiemmin Ranskassa ei presidenttiehdokas ole voittanut vastaehdokastaan yhtä suurella äänten erolla.

Äänestysprosentti nousi toisella kierroksella huomattavasti ensimmäistä korkeammaksi: 41 miljoonasta äänioikeutetusta uurnilla kävi reilut 81 prosenttia. Vaalien ensimmäisellä kierroksella kaksi viikkoa sitten uurnilla kävi vain vajaat 60 prosenttia äänioikeutetuista.

"Nähdään parlamenttivaaleissa"

Heti ensimmäisten ovensuukyselyjen selvittyä äärioikeistolainen Jean-Marie Le Pen myönsi tappionsa Chiracille, mutta syytti kuitenkin tätä "neuvostoaikaisten keinojen" käyttämisestä vaalitaistelussa. Le Pen vakuutti ryhtyvänsä uuteen taistoon kesäkuussa, kun maassa järjestetään parlamenttivaalit.

-Nähdään parlamenttivaaleissa, hän totesi.

Häviöstään huolimatta Le Pen sai lähes kuusi miljoonaa ääntä eli lähes puoli miljoonaa ääntä enemmän kuin kaksi viikkoa sitten järjestetyllä ensimmäisellä kierroksella. Hän ei kuitenkaan onnistunut saamaan taakseen ensimmäisen kierroksen toisen äärioikeistolaisen ehdokkaan, Bruno Megretin, kaikkia tukijoita.

Vielä aiemmin päivällä Le Pen sanoi uskovansa 30 prosentin kannatukseen.

(Kymmenen uutiset 05.05.2002).

(MTV3)

Miten Jacques Chiracin valtaan vaikuttavat tulevat parlamenttivaalit, ratkaisevaa on voittaako oikeisto vai vasemmisto. Suuresta presidentinvaaleissa saamastaan äänimäärästä huolimatta Chiracin tilanne ei ole helppo.

(Huomenta Suomi 06.05.2002).

(Huomenta Suomi 06.05.2002).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.