Mainos

Chirac vetosi äänestäjiin

Ranskan presidentti Jacques Chirac kehotti ranskalaisia antamaan äänensä oikeistolle parlamenttivaalien toisella kierroksella ensi sunnuntaina. Hän varoitti päästämästä "eilispäivän ideoita" kannattavia sosialisteja takaisin valtaan ja kehotti ranskalaisia valitsemaan "modernin ja ihmisystävällisen tien, joka palvelee paremmin Ranskan etuja".

Chirac sanoi illalla, että Venäjän ja Naton sopimus poistaa ikiajoiksi Euroopan kahtiajaon, joka sinetöitiin Jaltan kokouksessa toisen maailmansodan päätteeksi.
-Jaltassa sovittu järjestys johti epäoikeudenmukaiseen rauhaan, jota ylläpiti kauhun tasapaino, Chirac sanoi tv-puheessa.

Chirac on joutunut kotimaassaan arvostelijoiden tulilinjalle. Bill Clintonia ja Boris Jeltsiniä Pariisissa isännöinyt Chirac yritti tv-esiintymisellään parantaa kuvaansa ranskalaisten silmissä. Presidentti Chirac ajautui julkisuuden hampaisiin sen jälkeen, kun epäsuosittu pääministeri Alain Juppé ilmoitti eroavansa vaalien toisen kierroksen jälkeen.

Juppén eroamista pidetään oikeiston epätoivoisena yrityksenä pelastaa konservatiivit nöyryyttävältä tappiolta sunnuntain vaaleissa. Etenkin ranskalaiset lehdet syyttivät presidentti Chiracia tänään huonosta taktikoinnista ja pääministerinsä itsekkäästä uhraamisesta.

Chirac hajotti Ranskan parlamentin viime kuussa ja aikaisti vaaleja kymmenellä kuukaudella varmistaakseen Ranskan siirtymisen vaikeuksitta yhteiseen eurovaluuttaan ja taatakseen itselleen ystävällismielisen enemmistön parlamentissa.

Televisioesiintymisellään presidentti yritti saada ranskalaiset äänestämään vallassa olevia konservatiiveja. Myös passiivisten kansalaisten houkutteleminen vaaliuurnille on Chiracille tärkeää. Jos oppositiossa olevat sosialistit voittavat vaalit, presidentti Chirac joutuu jakamaan valtansa vasemmistolaisen pääministerin, todennäköisesti Lionel Jospinin, kanssa seuraavat viisi vuotta.

Asiantuntijoiden mukaan presidentti Chiracin mahdollisuudet vaikuttaa sunnuntain vaalitulokseen ovat kuitenkin rajalliset. Arvioiden mukaan vain jokin epätavallinen teko voisi estää äänten valumisen vasemmistolle. Presidentin oli kuitenkin ennakkoon odotettu pitäytyvän pääministeri Juppén teeseissä ja puhuvan vapaan yritystoiminnan ja verotuksen keventämisen puolesta. Eniten äänestäjiä huolestuttavaan ongelmaan, työttömyyteen ja sen vähentämiseen, Chirac tuskin pystyy tarjoamaan uusia keinoja.
(STT-AFP-Reuter)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.