Chirac tukee Venäjää Kaliningrad-kiistassa

Ranska tukee Venäjän kantaa Euroopan unionin ja Venäjän kiistassa Kaliningradin viisumeista. Ranskan presidentti Jacques Chirac sanoi eilisiltana, että EU:n ei pidä vaatia vastaisuudessakaan viisumia Kaliningradissa vierailevilta venäläisiltä.

Liettuan ja Puolan välissä sijaitseva Kaliningradin erillisalue jäisi kokonaan EU:n alueen sisälle Liettuan ja Puolan liittyessä EU:hun. Liettua ja Puola toivovat pääsevänsä EU:hun vuonna 2004. EU:n kanta on, että EU:n alueen kautta maanteitse Kaliningradiin matkustavat venäläiset tarvitsevat viisumin.

Presidentti Chirac keskusteli eilen Mustanmeren rannikolla sijaitsevassa Sotshin lomakeskuksessa presidentti Vladimir Putinin kanssa. Presidentti Putin on arvostellut EU:n kantaa viisumikiistassa. Hänen mukaansa viisumivaatimukset loukkaavat sietämättömällä tavalla venäläisten kansalaisoikeuksia. Kaliningrad kuului, Königsberg-nimisenä, Saksaan vuoteen 1945.

Chirac kertoi myös, että Venäjän Aeroflot-lentoyhtiö on päättänyt hankkia kahdeksantoista Airbus-konetta, joita valmistaa yhteiseurooppalainen yhtiö. Kaupan arvo on 590 miljoonaa euroa. Chirac keskusteli myös tänään aamupäivällä Putinin kanssa ennen kuin lensi takaisin Ranskaan.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat