Mainos

Chirac maanantaina Suomeen

Ranskan presidentti Jacques Chirac tekee maanantaina lyhyen vierailun Suomeen.

Chirac, Jacques

Ranskan presidentti Jacques Chirac keskustelee maanantaisen Suomen-vierailunsa aikana sekä presidentti Tarja Halosen että pääministeri Paavo Lipposen kanssa. Vierailu on osa kierrosta, jonka Chirac tekee jäsenmaihin parin viikon päästä pidettävän EU:n huippukokouksen alla. Kuluneella viikolla hän kävi jo Brysselissä, Luxemburgissa ja Ateenassa. Suomesta Chirac jatkaa maanantaina Kööpenhaminaan.

On tapana, että kunkin puheenjohtajavuorossa olevan EU-maan presidentti tai pääministeri tekee huippukokouksen alla kiertokäynnin kaikissa jäsenmaissa. Tällä kertaa kierroksella voi olla poikkeuksellinen tärkeä merkitys.

Huippukokouksessa Nizzassa on määrä päättää EU:n rakenteiden uudistuksesta, jotta unioni olisi valmis ottamaan vastaan uusia jäsenmaita. Ongelmana kuitenkin on se, että vain kaksi viikkoa ennen kokousta jokseenkin kaikki asiat ovat levällään. Asetelma on syksyn aikana ollut pitkälti se, että suurilla jäsenmailla on selvästi erilaiset tavoitteet ja toiveet kuin pienillä jäsenmailla. Tilannetta ei ole mitenkään parantanut se, että puheenjohtajamaa ei ole malttanut pysyä roolissaan eli ristiriitojen sovittelijan tehtävässä. Sen sijaan Ranskan katsotaan monissa asioissa vetäneen kotiin päin.

Jos Nizzassa ei päästä lopullisen ratkaisuun, EU:n laajeneminen uhkaa viivästyä. Mahdollista on, että totuttuun tapaan kompromissiratkaisuun päästään lopulta syvän kriisin kautta. Näin useimmat EU:n suuret ongelmat on ollut tapana ratkaista. Keskeisiä ongelmakenttiä ovat määräenemmistöpäätösten lisääminen päätöksenteossa, komission kokoonpano sekä äänten painotus ministerineuvostossa.

Tarkoituksena on sopia myös joustavuudesta eli pelisäännöistä, joita noudatetaan, jos jotkut jäsenmaat haluavat tietyissä asioissa edetä muita pidemmälle. Aivan oma keskustelunaihe on myös, mitä Nizzan jälkeen. Kyse on siis laajasta periaatteellisesta keskustelusta, mihin suuntaan EU:ta kehitetään tulevaisuudessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.