Mainos

Chirac: Maailma vastustaa Bushin Irak-vaatimuksia

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin uhkavaatimus Irakin johtajalle Saddam Husseinille on saanut maailmalla ristiriitaisen vastaanoton.

Bush sanoi suorassa tv-puheessaan viime yönä Suomen aikaa, että Saddamin on poistuttava maasta 48 tunnin kuluessa.

Ranskan presidentti Jacques Chirac arvioi muun maailman vastustavan Bushin vaatimusta. Chiracin edustajat korostivat, ettei YK:n turvallisuusneuvosto tue Bushin Irak-linjaa ja kansainvälisen yhteisön ohittamiseen liittyy raskas vastuu.

Chirac on vaatinut toistuvasti asetarkastusten jatkamista ja vastustanut jyrkästi ryhtymistä sotatoimiin. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder sanoi niin ikään, ettei voimatoimille Irakissa ole oikeutusta.

Myös Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov tuomitsi eilen edelleen länsiliittoutuman hyökkäyssuunnitelmat. Hänen mukaansa voimankäyttöön Irakissa pitää olla YK:n turvallisuusneuvoston valtuutus.

(MTV3-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 18.03.2003)

Bushin puheen sanamuodot paljastivat, että vaihtoehtoa sodalle ei oikeastaan ole, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja, eversti Pertti Salminen. Hän uskoo, että vaikka Saddam poikineen lähtisikin maasta, eikä Irakin armeija ei tekisi vastarintaa, niin silti miehitystilanteeseen ollaan menossa.

(Huomenta Suomi 18.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.