Mainos

Chirac: Kansanäänestys Turkin EU-jäsenyydestä

Jacques Chiracin mukaan ranskalaisten on saatava sanoa mielipiteensä Turkin EU-jäsenyydestä. Chirac arveli samalla, että Turkin liittyminen toteutuu aikaisintaan runsaan kymmenen vuoden kuluttua.

Ranskan presidentti Jacques Chirac on asettunut kannattamaan kansanäänestyksen järjestämistä Turkin EU-jäsenyydestä.

- Ranskalaisten on saatava sanoa mielipiteensä, Chirac sanoi Strasbourgissa tavattuaan Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin.

Chirac toisti näkemyksensä, jonka mukaan Turkin EU-jäsenyys on myönteinen asia. Hän lisäsi kuitenkin, että EU:n vaatimien uudistusten toteuttaminen Turkissa vie ainakin 10-15 vuotta.

- On etujemme mukaista, että Turkki on kanssamme. Se avaa demokratialle ja rauhalle mahdollisuuden juurtua koko Euroopan mantereelle, sanan laajemmassa merkityksessä, jotta voimme välttää menneisyyden erheet ja väkivallan, Chirac muotoili.

Schröder sanoi olevansa Chiracin kanssa samaa mieltä Turkin liittymisestä EU:hun. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa Chiracin ehdotukseen järjestää asiasta kansanäänestys. Ranskan valtiovarainministeri Nicolas Sarkozy esitti Turkin jäsenyyskysymyksen alistamista kansanäänestykseen Ranskassa maanantaina.

Sarkozyn ehdotus sai heti tukea ulkoministeri Michel Barnierilta. Tänään myös ulkoministeri Jean-Pierre Raffarin liittyi kansanäänestyksen kannattajiin. Suurin osa ranskalaisista vastustaa mielipidekyselyjen valossa Turkin jäsenyyttä EU:ssa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.