Mainos

Chirac kampanjoi EU:n perustuslain puolesta

Ranskassa järjestetään ensi kuun lopulla kansanäänestys EU:n perustuslain hyväskymisestä. Presidentti Chirac puoltaa avoimesti EU:n uutta perustuslakia, vaikka lakia vastustavat ovatkin enemmistössä.

Ranskan presidentti Jacques Chirac vetoaa ranskalaisiin, jotta nämä äänestäisivät EU:n perustuslain puolesta tulevassa kansanäänestyksessä. Ranskassa eilen lähetetyssä suorassa televisiohaastattelussa Chirac vastasi kieltävästi kysymykseen, voidaanko EU:n perustuslaki neuvotella uudelleen, jos ranskalaiset torjuvat sen kansanäänestyksessä ensi kuussa.

Chirac sanoi myös, ettei aio erota vaikka ei-puoli voittaisi kansanäänestyksen. Hän kehotti ranskalaisia äänestämään perustuslain puolesta ja arvioi, että perustuslaki auttaa EU:ta säilyttämään vaikutusvaltansa maailmassa.

- Euroopan pitää olla vahva ja järjestäytynyt toimiakseen vastapainona muille mahdeille, kuten Yhdysvalloille sekä Kiinalle ja Intialle, Chirac lausui televisioesiintymisessään kymmenien nuorten aikuisten kanssa.

- Järjestäytyminen vaatii sääntöjä. Nämä säännöt ovat perustuslaissa, Chirac muistutti.

Chiracin televisioesiintymistä pidettiin presidentin EU:n perustuslain puolesta käymän kampanjan lähtölaukauksena.

Tv-esiintyminen ei vakuuttanut

Chiracin tv-esiintyminen ei onnistunut vakuuttamaan maan kaikkia tiedotusvälineitä eikä varsinkaan perustuslain vastustajia.

Useat tiedotusvälineet kutsuivat kahden tunnin suoraa lähetystä toteutukseltaan kömpelöksi.

-Lähetyksen piti olla moderni. Se oli erityisesti sekava, kirjoitti Le Parisien -lehti perjantaina. Lehden mukaan Chiracilla oli vaikeuksia olla vakuuttava ajoittain kaoottisessa ohjelmassa.

Presidentti sai kritiikkiä myös samojen asioiden liiallisesta toistelusta. Oikeistolehti Figaron toimittaja vertasi Chiracia jopa rikkinäiseen äänilevyyn.

Hallitusvastuussa oleva oikeistolainen UMP-puolue oli kuitenkin tyytyväinen presidentin otteisiin. Puolueen kannanoton mukaan presidentti oli johdonmukainen eikä kaihtanut vaikeitakaan aiheita.

Oppositiossa olevat sosialisteilta ei herunut suoria kehuja. Puolue kuitenkin varoi enimmäkseen arvostelemasta presidenttiä, koska se tukee hallituksen tavoin perustuslakia.

Sen sijaan ei-kampanjan aktiiveihin kuuluva Philippe de Villiers syytti Chiracia suoraan valehtelusta muun muassa työttömyyteen liittyvissä kysymyksissä. Hänen mielestään keskustelu oli pelkkää show'ta ja teatteria.

Mielipidemittausten mukaan perustuslain vastustajia on Ranskassa toistaiseksi enemmän kuin sen kannattajia. Epävarmojen äänestäjien osuus on kuitenkin edelleen suuri. Kansanäänestys järjestetään 29. toukokuuta.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 15.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.