Mainos

Chirac ja Schröder tehostaisivat terrorismin vastaista yhteistyötä

Ranskan ja Saksan johtajat peräävät maailmanlaajuista yhteistyötä terrorismia vastaan. Presidentit kuitenkin toppuuttelevat puheita Euroopan yhteisen tiedustelupalvelun perustamisesta.

Ranskan presidentti Jacques Chirac ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder vaativat tehokkaampaa maailmanlaajuista yhteistyötä terrorismia vastaan.

-Meidän täytyy yhdessä lopettaa konfliktit, jotka ruokkivat vihaa ja epätoivoa, taistella kurjuutta, nöyryytystä ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan, Chirac sanoi. Schröder totesi, että Euroopan ja Yhdysvaltojen välistä poliisi- ja turvallisuusyhteistyötä on vahvistettava. Hän muistutti kuitenkin, ettei terrorismia nujerreta pelkästään voimalla, sillä terrorismi versoo kolmannen maailman alikehittyneisyydestä.

Chirac, Schröder sekä Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin ja hänen saksalainen kollegansa Joschka Fischer ovat neuvotelleet tänään Pariisissa. Maat ovat yhtä mieltä siitä, että EU:n pitäisi päästä sopuun uudesta perustuslaista vuoden loppuun mennessä. Schröder ei kuitenkaan usko, että yksimielisyyteen päästään ensi viikolla Brysselissä pidettävässä huippukokouksessa.

Espanja on ollut yksi niistä maista, jotka ovat jarruttaneet uuden perustuslain hyväksymistä. Diplomaattien mukaan maan uusi hallitus suhtautuu perustuslakiin myönteisesti.

"Tiedustelupalvelujen yhteistyötä kehitettävä"

Chirac ja Schröder toppuuttelivat puheita "Euroopan CIA:n" perustamisesta. Presidentit sanoivat, että Madridin terrori-iskujen jälkeen on tärkeintä kehittää nykyisten tiedustelupalveluiden välistä yhteistyötä. EU:ssa pohditaan erityisen terrorismin vastaiseen työhön keskittyvän komissaarin viran perustamista.

Chirac muistutti, että viimeisen puolentoista vuoden aikana eurooppalaiset tiedusteluorganisaatiot ovat unohtaneet aiemman haluttomuutensa yhteistyöhön ja työskentelevät yhdessä ääriliikkeiden luomaa uhkaa vastaan.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.