Chirac ja Schröder: Perustuslain ratifioinnin tulisi jatkua

Ranskan ja Saksan johtajat ovat keskustelleet EU:n tulevaisuudesta Ranskan ja Hollannin torjuttua kansanäänestyksissä unionin perustuslakisopimuksen.

Ranskan presidentin Jacques Chiracin ja Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin mielestä EU:n perustuslain ratifioinnin pitäisi jatkua.

Saksan hallituksen tiedottaja kertoi asiasta sen jälkeen, kun Chirac ja Schröder olivat tavanneet Berliinissä. Johtajat olivat kuitenkin todenneet neuvotteluissaan, että jokaisella EU:n jäsenmaalla on "oikeus ja velvollisuus" tehdä omat johtopäätöksensä perustuslakiasiassa.

Chirac ja Schröder keskustelivat EU:n tulevaisuudesta Ranskan ja Hollannin torjuttua kansanäänestyksissä unionin perustuslakisopimuksen.

Saksan hallituslähteistä arveltiin tapaamisen alla johtajien pohtivan, tulisiko vallan keskittämisessä Brysseliin ottaa aikalisä ja ottaa näin huomioon kansalaisten kasvava EU-vastaisuus useissa jäsenmaissa.

Rehn: EU pitää kiinni laajentumissuunnitelmistaan

EU pitää kiinni sitoumuksistaan jatkaa laajentumista, riippumatta perustuslaillisen sopimuksen kaatumisesta Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä, uskoo laajentumiskomissaari Olli Rehn.

Rehn tapasi viikonloppuna Makedonian pääministerin Vlado Buckovskin Mikkelissä ja huomautti, että EU-maat ovat korkeimmalla poliittisella tasolla sitoutuneet Länsi-Balkanin maiden ja Turkin jäsenyyshankkeisiin.

Makedonian arvioinnin on määrä valmistua komissiossa tänä vuonna.

- Toivomme, että neuvottelut voisivat alkaa ensi vuonna, esimerkiksi Suomen puheenjohtajakaudella ja että voisimme olla EU:n jäseniä ennen tämän vuosikymmenen loppua, sanoi Buckovski.

Makedonia neuvottelee parhaillaan YK:n avulla Kreikan kanssa maan nimestä. Nimestä kiistellään, koska Kreikassakin on Makedonia-niminen maakunta.

EU:n perustuslaki on ratifioitu kaikkiaan kymmenessä jäsenmaassa 25:stä. Seuraava kansanäänestys lain kohtalosta pidettäneen Luxemburgissa 10. heinäkuuta.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat