Chirac ja Schröder: EU:n laajentuminen ei kuulu Venäjälle

Kaliningradissa Vladimir Putinin tavanneet Ranskan ja Saksan johtavat korostivat, että mm. perustuslakia ja unionin laajentumista koskevat ongelmat ovat EU-maiden sisäisiä.

Euroopan unionin laajentuminen on unionin sisäinen asia, eikä se kuulu Venäjälle, korostivat Ranskan ja Saksan johtajat Jacques Chirac ja Gerhard Schröder tavattuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin tänään.

Putin isännöi keskusteluja Schröderin ja Chiracin kanssa Svetlogorskissa Kaliningradin kupeessa.

Venäjä on seurannut huolestuneena unionin laajentumista entisiin sosialistimaihin ja venäläiset virkamiehet ovat vihjanneetkin, että EU:n uuden perustuslain ajauduttua ongelmiin lisälaajentuminen olisi nyt hyvä panna jäihin.

- Ongelmat koskien perustuslakia ja laajentumista ovat EU-maiden ongelmia. Niillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä kutsumme strategiseksi kumppanuudeksi Venäjän kanssa, Schröder sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa Putinin ja Chiracin kanssa.

Venäjällä on myös vaadittu unionin ja Venäjän suhteiden tarkastamista Hollannin ja Ranskan torjuttua perustuslain kansanäänestyksissään. Myös presidentti Chirac torjui ajatuksen.

- Euroopalla on jälleen meneillään vaikea kausi, sitä voi kutsua kriisiksi. Se kyllä voitetaan. Missään tapauksessa sillä ei ole mitään seurauksia EU:n ja Venäjän suhteisiin, hän vakuutti.

Chirac uskoo ilmastosopuun

EU:n laajentumisen lisäksi johtajat keskustelivat mm. ilmastonmuutoksesta, Afrikasta ja YK:n uudistamisesta sekä Irakin tilanteesta. Chirac sanoi uskovansa, että johtavat teollisuusmaat eli G8-ryhmä pääsee sopimukseen kasvihuonekaasuista huippukokouksessaan ensi viikolla Skotlannissa.

- Meillä on ollut vakavia keskusteluja ja näyttäisi siltä, että olemme pääsemässä sopimukseen, hän sanoi.

Ilmastonmuutos ja Afrikan avustaminen ovat G8-kokouksen pääaiheita. Maailman suurin ilmansaastuttaja USA on tähän mennessä kieltäytynyt ratifioimasta kasvihuonekaasujen rajoittamista koskevaa Kioton ilmastosopimusta.

Putin totesi, ettei Yhdysvaltain Irakissa aloittaman sodan arvostelu saa haitata Irakin tulevaisuutta. Kaikki kolme maata, Ranska, Saksa ja Venäjä, ovat arvostelleet voimakkaasti Yhdysvaltain hyökkäystä.

- Kaikki erimielisyydet Irakista pitää jättää menneisyyteen. Meidän on yhdistettävä voimamme Yhdysvaltain kanssa, heidän kanssaan, jotka yrittävät muuttaa Irakin tilannetta, Putin sanoi.

Liettuan ja Puolan välissä sijaitseva Kaliningrad viettää tänä vuonna 750-vuotisjuhlallisuuksiaan. Lauantaina pitämässään juhlapuheessa Putin painotti alueen historiaa osana Venäjää eikä niinkään sen saksalaista menneisyyttä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-Itar-Tass)

(Seitsemän uutiset 03.07.2005)

Lue myös:

    Uusimmat