Mainos

Chirac ja Kohl vannoivat solidaarisuutta

Saksan liittokansleri Helmut Kohl ja Ranskan presidentti Jacques Chirac korostivat tänään maiden välisiä ystävällisiä suhteita Avignonissa pitämässään huippukokouksessa. Euroopan keskuspankin pääjohtajasta syntynyttä kiistaa vähätelleet johtajat totesivat, että heillä on samanlainen näkemys tulevaisuuden Euroopasta.

-Ranskan ja Saksan suhteet eivät pelkästään ole kunnossa, ne ovat erinomaiset, Kohl totesi kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Chirac puolestaan ylisti Kohlin näkemystä Euroopasta.
-Helmut Kohlin näkemys Euroopasta on jättänyt pysyvät merkkinsä Euroopan rakentamisen historiaan. Tarvitsemme hänen näkemystään vielä pitkään, Chirac sanoi.

Kohl ja Chirac kertoivat myös aikovansa esittää yhteisen aloitteen EU:n kesäkuussa Cardiffissa pidettävään huippukokoukseen. Aloitteen tavoitteena on selvittää periaatteita siitä, mitkä asiat ovat EU:n päätösvallassa ja mitkä kansallisten hallitusten päätösvallassa. Päivän tapaamisen ilmapiiriä luonnehdittiin erittäin ystävälliseksi. Johtajat painottivat, että maiden perinteisesti läheiset suhteet ovat edelleen vankat, vaikka "joskus meillä onkin erimielisyytemme", kuten Kohl sanoi.

Ranskan pääministeri Lionel Jospin kertoi keskustelleensa pitkään Kohlin kanssa siitä, mikä meni vikaan Brysselissä pidetyssä huippukokouksessa. Chirac sai silloin puolivoiton, kun EU-johtajat sopivat, että EKP:n pääjohtajaksi valittu hollantilainen Wim Duisenberg väistyy kesken virkakautensa ja hänen tilalleen tulee Ranskan ehdokas, joka on todennäköisesti Jean-Claude Trichet. Kompromissisopimuksen yksityiskohtiin ei kuitenkaan tänään menty. Jospinin mukaan johtajat sopivat, että vastaavanlaisten huippukokousten teknisiin valmisteluihin on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota.

Kyseessä oli päämiesten ensimmäinen tapaaminen Brysselin huippukokouksen jälkeen. Euroopan keskuspankin pääjohtajakiistan ratkeamistavan on arvioitu vahingoittaneen Kohlin mahdollisuuksia päästä ennätykselliselle viidennelle virkakaudelle ensi syksyn parlamenttivaaleissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.