Chilessä voimakas maanjäristys: Vahingoista tai uhreista ei toistaiseksi tietoa – protestoijat marssivat huojuvien talojen keskellä

Chilen kaduilla autot palavat ja levottomuuksien uhriluku nousee - kysymme Suomen-Chilen suurlähettiläältä, onko  maahan enää turvallista matkustaa 7:03
MTV Uutiset Live: Suomen-Chilen suurlähettiläs kertoo, onko maahan enää turvallista matkustaa.

Chileen on iskenyt maanjäristys, kertoo Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus. Järistys oli voimakkuudeltaan 6,0, ja sen keskus oli lähellä pohjoista Illapelin kaupunkia.

Chilen kansallisen seismologian keskus puolestaan arvioi järistyksen voimakkuudeksi 6,1.

Maan pelastusviranomaisen mukaan kuolonuhreista tai suurista vahingoista ei ainakaan toistaiseksi ole tietoa. Järistyksen ei myöskään uskota aiheuttavan tsunamia.

Kymmenet tuhannet osoittivat mieltä

Järistys on ravistellut rakennuksia myös pääkaupunki Santiagossa, missä konservatiivihallituksen vastaiset mielenosoitukset jatkuvat nyt kolmatta viikkoa.

Kymmenet tuhannet ihmiset osallistuivat mielenosoituksiin maanantaina. Poliisi on hajottanut paikoin mellakoiksi yltyneitä protesteja vesitykkien ja kyynelkaasun avulla.

Presidentti Sebastian Pinera on yrittänyt vastata mielenosoittajien vaatimuksiin ja luvannut tukun sosiaalisia ja taloudellisia uudistuksia. Viime viikolla presidentti haki ratkaisua oppositiopuolueiden kanssa, mutta tuloksia ei syntynyt. Sen sijaan mielenosoittajat vaativat Pineran päätä pölkylle ja nyt myös perustuslaillisia uudistuksia.

Maanantain mielenosoitusten iskulauseena oli "Tämä ei ole ohi".

Mielenosoituksissa kuollut jo 20

Protestit alkoivat Chilessä lokakuun 20. päivä julkisen liikenteen lippujen hinnankorotuksesta, mutta laajenivat nopeasti koskemaan maan sosiaalisia ja taloudellisia epäkohtia.

Mielenosoituksissa on viranomaisten mukaan kuollut 20 ihmistä. YK tutkii poliisin väitettyä väkivaltaisuutta.

Viime viikolla Chile ilmoitti vetäytyvänsä Aasian ja Tyynenmeren maiden Apecin kokouksen ja Pariisin ilmastosopimuksen osapuolikokouksen järjestämisestä.

Chile on yksi maailman maanjäristysherkimmistä alueista. Vuonna 1960 Valdivian-järistys ylsi jopa voimakkuuteen 9,5, mikä oli Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan mittaushistorian korkein voimakkuus. Vuonna 2010 puolestaan maanjäristys ja sitä seurannut tsunami surmasivat Chilessä yli 500 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat