Chilen pelastusoperaatio pähkinänkuoressa

Chilen pelastusoperaatiosta on tulossa ennätysmäisen pitkä urakka. Näin pelastuksen on arvioitu sujuvan.

1. Ensimmäinen pelastustyöntekijä laskeutuu kaivokseen

Ensimmäinen pelastus työntekijä laskeutuu alas kaivokseen 33 kaivosmiehen luokse. 622 metrin matka alas kestää arviolta 25-30 minuuttia.

2. Ensimmäinen kaivosmies tuodaan ylös

Alas laskeutunut pelastustyöntekijä kiinnittää ensimmäisen ylös tuotavan kaivosmiehen pelastuskapseliin. Ensimmäisenä ylös nostetaan 31-vuotias Florencio Avalos.

Kapselin matka ylös kestää arviolta 15-20 minuuttia.

3. Hälytys - mies ylhäällä!

Hälytys saattelee jokaisen chileläismainarin maanpinnalle. Vihreä vilkkuva valo ja ambulanssin sireeniä muistuttava hälytys annetaan merkkinä siitä, että Chilen kaivoksesta on saatu jälleen mies ylös. Hälytys toistetaan jokaisen pelastuksen yhteydessä. Hälytyksen tarkoitus on saada lääkintähenkilökunnan huomio.

4. Terveystarkastus ja läheisten tapaaminen

Lääkärit tarkastavat kaivostyöntekijät välittömästi näiden tultua maanpinnalle. Vaikka miesten odotetaankin olevan melko hyväkuntoisia, on huolena kuitenkin se, mitä kahden kuukauden oleskelu maan alla on voinut aiheuttaa.

Tämän jälkeen kolme perheenjäsentä saa tulla tervehtimään pelastettua.

5. Rauha medialta

Kaivosmiehille halutaan taata toipumisrauha, jonka vuoksi osa toimittajista pääsee kuvaamaan tapahtumaa korkeintaan 60 metrin etäisyydeltä.

Loput toimittajista seuraavat tapahtumia vieläkin kauempaa, 200 metrin päästä. Alueen rauhaa turvaavat poliisijoukot,

6. Kaivostyöntekijöitä lennätetään sairaalaan

Kaivoksella suoritetun ensitarkastuksen jälkeen kaivosmiehet lennätetään helikoptereilla lähimpään sairaalaan Copiapon kaupunkiin.

Kaivosmiesten terveyttä tarkkaillaan sairaalassa kahden päivän ajan.

7. Toinen pelastusryhmä laskeutuu kaivokseen

Muut pelastustyöntekijät lasketaan alas kaivokseen vuorotellen neljän seuraavan pelastettavan kaivosmiehen kanssa.

Alas laskettavassa ryhmässä on muun muassa armeijan pelastustyöntekijöitä, lääkintähenkilökuntaa ja kaivostoiminnan asiantuntijoita.

Kaikkiaan pelastustyöntekijöitä lasketaan kaivokseen viisi. Heidät nostetaan kaivoksesta ylös viimeisenä.

8. Pitkä pelastus

Koska pelastuskapselin edestakainen matka kestää arviolta tunnin, on pelastuksen arvioitu kestävän vähintään 33 tuntia.

Viranomaiset ovat varanneet operaatioon kuitenkin vähintään 48 tuntia, siltä varalta jos pelastuksessa kohdataan ongelmia.

9. Elämä kaivosturman jälkeen

Kaivosmiesten elämä palaa tuskin koskaan ennalleen tapahtumien jälkeen. Varmaa on, että ainakin median ja yleisön katseet ovat kaivosmiesten elämässä vielä pitkään.

Joidenkin tietojen mukaan kaivosmiehet odottavat ainakin hyötyvänsä tapahtuneesta rahallisesti ja lahjoitusten muodossa. Myös tuottoisia yksityishaastatteluja, sponsori- sekä elokuvasopimuksia on varmasti luvassa.

Asiantuntijat pelkäävät kuitenkin, että joillekin miehistä muutos vaatimattomasta kaivosmiehestä koko maailman kiinnostuksen kohteeksi saattaa olla liian kova paikka.

(MTV3 - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat