Mainos

Chilen ihme: Romahtaneen kaivoksen työntekijät elossa viikkojen jälkeen

Pohjois-Chilessä, Copiapon kaupungin lähellä sijaitseva San Josen kultakaivos romahti 5. elokuuta. Tämän jälkeen pelastustyöntekijät ovat taistelleet aikaa ja epäuskoa vastaan löytäkseen 33 kaivostyöntekijää, jotka jäivät romahtaneen kuilun pohjalle.

Tänään tapahtui ihme, jota Chilessä ei uskallettu enää odottaa. Chilen presidentin Sebastian Pinera kertoi tv-lähetyksessä, että kaikki kultakaivoksen uumeniin jääneet miehet ovat elossa. Pelastustyöntekijät olivat poranneet reiän niin kutsuttuun turvakammioon, jonne kaivostyöntekijät olivat onnekseen päässeet pakenemaan. Työntekijät olivat sitoneet viestin kiinni poraan.

- Me kaikki 33 olemme turvassa ja voimme hyvin, luki presidentti Pinera kaivosmiesten viestin tv-lähetyksessä.

Viesti kadonnneilta tuli kuin taivaanlahjana kaivosmiesten omaisille, jotka ovat odottaneet tietoa rakkaistaan yli kaksi viikkoa kultakaivoksen sisäänkäynnin edustalla. Omaisten ilo näkyi onnenkyyneleinä, ryhmähalauksina ja suukkoina.

Chilen presidentti muistuttaa kuitenkin, että työntekijöiden saaminen ulos on hidasta. Työntekijät ovat jumissa noin 700 metriä maan alla.

- Tulee kestämään kuukausia saada heidät ulos. Tämä vie aikaa, mutta väliä on vain sillä, että saimme onnellisen lopun.

Pelastustyöntekijät arvioivat, että selviytyjien kaivaminen esiin voi kestää jopa neljä kuukautta. Kaivoksen evakuoiminen vaatii uuden kuilun louhimisen, joka voi kestää useita kuukausia. Tänä aikana kaivostyöntekijöille on tarkoitus lähettää ruokaa ja yhteydenpitotarvikkeita kapean porausaukon kautta. Kaivoskuilussa on ilmastointikanavia ja vesivarantoja, joiden avulla kaivosmiehet voivat selvitä hengissä.

Vakavat kaivosonnettomuudet ovat olleet Chilessä harvinaisia. Maan hallituksen mukaan San Josen kaivoksessa on kuitenkin tapahtunut viime vuosina useita vahinkoja ja 16 työntekijää on menehtynyt kaivoksessa tapahtuneissa onnettomuuksissa. Kaivoksen omistaa yksityinen yhtiö Compania Minera San Esteban Primera.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.