Mainos

Cheney: Venäjä kiristää energialla

Kreml on tuominnut USA.n varapresidentti Dick Chenneyn puheet lähes tuulesta temmatuiksi.

Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney ryöpyttiää Venäjää harvinaisen kärkevästi sen demokratian heikkenemisestä. Hän vaati Venäjää myös lopettamaan öljyllä ja kaasulla "kiristämisen".

- Monilla kansalaisyhteiskunnan alueilla, uskonnosta ja uutismediasta poliittisiin puolueisiin, hallitus on epäreilusti ja väärin rajoittanut kansalaisten oikeuksia, Cheney sanoi Liettuan pääkaupungissa Vilnassa, missä oli koolla johtajia Baltiasta ja Mustanmeren rannikkovaltioista.

Hänen mukaansa Venäjän on tehtävä valinta joko paluusta demokraattisten uudistusten tielle tai annettava periksi uudistusten vastustajille, jotka haluavat kääntää kelloa taaksepäin. Hän huomautti myös, että demokratian heikkeneminen voi vaikuttaa kielteisesti ulkomaailman ja Venäjän suhteisiin.

Varapresidentin mukaan G8-ryhmän maat aikovat esittää huolensa Venäjän demokratian tilasta kesällä järjestön huippukokouksessa Pietarissa.

Cheney moitti samalla, että Venäjä käyttää energiavarojaan hyväkseen naapurimaidensa uhkailussa. Hän viittasi erityisesti Venäjän ja Ukrainan kaasukiistaan.

- Mitään laillisia päämääriä ei hyödytä se, että öljyä ja kaasua käytetään pelottelun ja kiristyksen välineinä.

Kokouspuheenvuorossaan Cheney kehotti osanottajia yhteisiin ponnisteluihin ihmisoikeuksien ja uudistusten puolesta.

- Demokraattinen järjestelmä, joka toi toivoa Baltian rannikolle, voi tuoda samaa toivoa Mustanmeren rannikolle, hän maalaili.

Cheney matkustaa Vilnasta Kazakstaniin ja sieltä Kroatiaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.