Mainos

Cheney: En epäröisi upottaa terroristiepäiltyä veteen

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney hyväksyy lausunnollaan vankien kuulustelutekniikan, jossa simuloidaan hukuttamista.

Yhdysvaltain varapresidentin Dick Cheneyn radiohaastattelussa antama kidutuskommentti on synnyttänyt uuden kiistan kidutuksesta terroriepäiltyjen kuulustelussa. Valkoinen talo ja presidentti George W. Bush itse joutuivat ottamaan kantaa Cheneyn sanomisiin.

Cheneylta kysyttiin pohjoisdakotalaisen radioaseman haastattelussa tiistaina, onko hän yhtä mieltä siitä, että terroriepäillyn pään upottaminen veteen olisi helppo päätös, jos sillä voidaan säästää ihmishenkiä. Cheney vastasi, että päätös olisi hänelle helppo.

Ihmisoikeusjärjestöt älähtivät kommentista, joka niiden mielestä merkitsee tuen antamista kidutukselle. Cheneyn katsottiin antaneen tukensa tietylle kuulustelutekniikalle, jossa epäiltyä pidetään veden alla lähes hukkumiseen asti.

Valkoinen talo kiisti eilen, että Cheney olisi puhunut mistään tietystä kuulustelutekniikasta. Näitä koskevat tiedot ovat salaisia, Valkoisen talon tiedottaja Tony Snow huomautti.

Toimittajat tivasivat Snow'lta, mitä Cheneyn käyttämä ilmaisu kuulusteltavan upottamisesta veteen (a dunk in the water) oikein tarkoitti. - Veteen upottaminen on veteen upottamista, vastasi Snow. Toimittaja esitti lisäkysymyksen: - Menevätkö pidätetyt uimaan?

Yhdysvallat kiistää kiduttavansa vankeja

Presidentti George W. Bush korosti, että Yhdysvallat ei kiduta vankeja. Cheneyn haastattelu näytti avaavan uudelleen kiistan, jota käytiin terroriepäiltyjen kuulustelua koskevan uuden lain käsittelyn yhteydessä.

Valkoinen talo on kieltäytynyt yksilöimästä, mitkä kuulustelutekniikat ovat sallittuja keskustiedustelupalvelu CIA:n ohjelmassa. Senaattori John McCain on kuitenkin sanonut olevansa varma siitä, että esimerkiksi kyseinen hukkumisen simulointi ei kuulu sallittuihin keinoihin.

Yhdysvaltojen asevoimien uudessa käsikirjassa kielletään vankien kiduttaminen ja heidän nöyryyttävä kohtelunsa. Nimenomaisesti käsikirjassa kielletään veteen upottaminen.

Human Rights Watchin edustaja reagoi vihaisesti varapresidentin sanomisiin.

- Cheney siis tarkoittaa, että myös Iranilla tai Syyrialla olisi oikeus upottaa vangitsemansa amerikkalaisen pää veteen niin että tämä lähes hukkuu, jos maat katsoisivat tämän tarpeelliseksi kansalaistensa suojelemiseksi, Tom Malinowski sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-TT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.