Mainos

Chen Shui-bianin vaalivoitto vahvistettiin Taiwanissa

Kiina on uhannut väliintulolla, mikäli Taiwanin vaalitulos vie maan "sekasortoon".

Presidentti Chen Shui-bian on julistettu virallisesti presidentinvaalien voittajaksi Taiwanissa. Kiina varoitti samaan aikaan, että se puuttuu tilanteeseen, jos Taiwan vaalien vanavedessä ajautuu sekasortoon.

Taiwanin keskusvaalilautakunta laittoi ilmoituksen vaalien voittajasta esille, mutta vihaiset mielenosoittajat kävivät raastamassa julisteen alas. Mielenosoittajat tunkeutuivat vaalilautakunnan tiloihin estääkseen vaalituloksen virallisen julistamisen.

Chen voitti äärimmäisen niukasti lauantaina pidetyt vaalit. Taiwanin oppositio on syyttänyt hallitusta tulosten peukaloinnista.

Chen löi vastaehdokkaansa, Kuomintang-puolueen johtajan Lien Chanin vain vajaan 30 000 äänen turvin. Vaalituloksen selvittyä oppositio on osoittanut mieltään päivittäin ja vaatinut äänten laskemista uudelleen.

Opposition mukaan mielenosoitukset jatkuvat: huomisen marsseille odotetaan puolisen miljoonaa taiwanilaista.

Kiina varoitti sekasorrosta

Kiina on esittänyt ankaran varoituksen Taiwan luisumisesta sekasortoon presidentinvaalien seurauksena. Kiina sanoi tänään, ettei se aio pysyä toimettomana, jos tilanne Taiwanissa ryöstäytyy käsistä.

- Mannermaa ei aio istua toimettomana, jos vaalien jälkeinen tilanne Taiwanissa ryöstäytyy käsistä johtaen sosiaaliseen kuohuntaan ja vaarantaen ihmishenkiä ja taiwanilaisten maanmiesten omaisuutta sekä vaikuttaen suhteisiin Formosansalmen yli, sanoi Taiwanin asioista vastaavan ministeriön edustaja uutistoimisto Xinhuan mukaan.

Lausunnosta ei selvinnyt, mitä toimia Kiina voisi harkita Taiwanin tilanteen rauhoittamiseksi.

Kiina on aiemmin ilmoittanut yhdistävänsä Taiwanin emämaahan väkivalloin, jos Taiwan julistautuu yksipuolisesti itsenäiseksi, jos ulkovallat puuttuvat saaren tilanteeseen, jos alueella puhkeaa sosiaalinen sekasorto tai jos Taiwan lykkää yhdistymisneuvotteluja hamaan tulevaisuuteen.

Kiina pelkää, että Taiwanin eroa Kiinasta kannattava Chen käyttää toisen valtakautensa alueen itsenäisyyspyrkimysten lujittamiseen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.