Mainos

Chavezin voittoa juhlittu kaduilla

Keskusvaalilautakunnan mukaan Chavezin kannatus nousi vaaleissa yli kuuteenkymmeneen prosenttiin.

Vihatun ja rakastetun Hugo Chavezin vaalivoitto on tuonut kannattajat juhlimaan Venezuelan kaupunkien kaduille. Öljyllä vaurastuneen maan omaperäinen vasemmistopresidentti kutsui voittoaan vallankumoukseksi.

-Venezuela on punainen, hyvin punainen, Chavez julisti kannattajilleen presidentinpalatsin parvekkeelta Caracasissa.

Keskusvaalilautakunnan mukaan Chavezin kannatus nousi vaaleissa yli kuuteenkymmeneen prosenttiin. Haastaja Manuel Rosales, joka varoitteli äänestäjiä Chavezin kasvavista valtaoikeuksista, jäi kauas istuvan presidentin taakse.

Chavezin esiintyminen voitonjuhlassa sujui odotusten mukaan: hän piikitteli Yhdysvaltain hallitusta, lähetti veljelliset terveiset Kuuban sairastelevalle johtajalle Fidel Castrolle sekä pyysi suurieleisesti jumalallista johdatusta Jeesukselta.

Kannattajia Chavezin mahtipontinen esiintyminen miellytti, ja mikä ettei: Venezuelan talous on kasvanut kohisten Chavezin astuttua valtaan vuonna 1999. Sosialistihallitus on tehnyt vaikutuksen maan vähävaraisiin äänestäjiin suuntaamalla valtion öljytuloja koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

-Tulimme tänne tukemaan presidenttiämme, kertoi Jose Domingo Izaguirre, tehdastyöläinen, joka on vastikään muuttanut perheineen hallituksen rakennuttamaan uuteen asuintaloon. -Hän on auttanut meitä niin paljon.

Keski- ja yläluokkaa Chavezin linja ei niinkään miellytä. Opposition mielestä Chavez on kasvattanut omaa valtaansa jo siihen pisteeseen, että kansalaisten yksilönvapaudet alkavat jäädä hallituskoneiston jalkoihin ja korruptio yleistyy suuria rahasummia pyörittävissä ministeriöissä.

-Minun maatani varastetaan parhaillaan, Rosalesia äänestänyt Dona Bavaro valitti kuultuaan ehdokkaansa myöntäneen tappionsa. -Tämä on viimeinen mahdollisuutemme - pian kommunismi valtaa maan.

Voitto herätti huomiota maailmalla

Chavezin suosio kotimaassaan on kova pala Yhdysvaltain hallitukselle, jota venezuelalaisjohtaja tapaa arvostella kovasanaisesti puheissaan. Venezuelan öljyrikkaudet kuitenkin takaavat Chavezille tavallista enemmän liikkumavaraa.

-Yhdysvallat ja Venezuela tarvitsevat toisiaan, summasi yhdysvaltalainen kansalaisoikeusaktivisti Jesse Jackson, joka on pyrkinyt toimimaan välittäjänä Chavezin ja presidentti George Bushin riidoissa. -Toivottavasti Bushin hallitus käyttää Chavezin vaalivoiton tarjoamaa tilaisuutta välien paikkaamiseen.

Sanasota Bushin kanssa on myös auttanut Chavezia löytämään ystäviä yllättäviltä tahoilta. Tänääm sekä Iran että Egyptin vaikutusvaltainen Muslimiveljeskunta onnittelivat Chavezia voitosta, jota ne pitivät samalla voittona kaikille Bushin vastustajille.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.